Üretimdeki kalite hatalarının görüntü işleme yöntemi kullanılarak tespit edilmesi
Detecting quality defects in production using image processing method
- Tez No: 956732
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN ŞENTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, Kalite hataları, OpenCV, Image processing, Quality defects, OpenCV
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalışmasında, otomotiv üretim hatlarında kullanılan sac parçaların üzerinde bulunan somunların kalite kontrollerinin görüntü işleme yöntemleriyle otomatik olarak yapılabilirliği incelenmiştir. Özellikle, somunların boyutları ve yerleşimlerinin doğruluğunun denetlenmesi, yabancı cisimlerin tespiti ve eksik veya hatalı somunların belirlenmesi hedeflenmiştir. Görüntü işleme için OpenCV kütüphanesi kullanılarak, somunlar ve yabancı cisimler Hue,Saturation,Value (HSV) renk uzayı tabanlı bir yöntem ile algılanmış ve parça üzerinde tanımlı bölgelerdeki somunların sayısı ve boyutları analiz edilmiştir. Tezde önerilen sistem, kameralar aracılığıyla alınan görüntülerin gerçek zamanlı işlenmesini sağlayarak, somunların istenilen ölçü ve yerleşim düzenine uygunluğunu denetlemektedir. Ayrıca, tanımlı alanların dışındaki kaliteyi etkileyebilecek yabancı cisimlerin tespitini de gerçekleştirmektedir. Bu sistem, kalite kontrol süreçlerindeki insan hatalarını en aza indirmeyi ve üretim verimliliğini artırmayı amaçlamaktadır. Görüntü işleme teknikleri kullanılarak parçalarda bulunan somun kontrolünün otomatikleştirilmesi, manuel denetimlerdeki hataların azaltılmasını ve üretim hattının daha sorunsuz işlemesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the feasibility of automating the quality control of mechanical nut on sheet metal parts used in automotive production lines using image processing methods has been investigated. Specifically, the aim is to inspect the accuracy of the mechanical nut sizes and positions, detect foreign objects, and identify missing or defective mechanical nut. Using the OpenCV library for image processing, mechanical nut and foreign objects were detected through an Hue,Saturation,Value (HSV) color space-based method, and the number and sizes of nuts in defined regions on the parts were analyzed. The proposed system in the thesis processes real-time images captured by cameras to check whether the mechanical nut comply with the desired dimensions and layout. Additionally, it detects foreign objects that may affect quality outside the defined areas. This system aims to minimize human errors in quality control processes and enhance production efficiency. By automating the mechanical nut inspection on parts using image processing techniques, the system reduces errors encountered in manual inspections and helps the production line run more smoothly