Öğretmenlerin sessiz istifa sürecine ilişkin algıları: Özel okullarda nitel bir durum çalışması
Teachers' perceptions of the silent resignation process: A qualitative study in private schools
- Tez No: 956731
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sessiz istifa, Öğretmen algısı, Özel okul, Yönetim tutumu, Motivasyon, Silent resignation, Teacher perception, Private school, Management attitude, Motivation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel okullarda görev yapan öğretmenlerin“sessiz istifa”kavramına ilişkin farkındalık düzeylerini, bu duruma neden olan etkenleri ve öğretmenlerin bu kavrama yönelik algılarını incelemektir. Çalışma, nitel araştırma desenlerinden biri olan olgubilim (fenomenoloji) yöntemiyle yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcılarını, Türkiye'de özel okullarda görev yapan 20 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin büyük bir kısmı“sessiz istifa”kavramını daha önce duymamış veya kavram hakkında yeterli bilgiye sahip değildir. Bununla birlikte, öğretmenlerin birçoğu bu durumu deneyimsel olarak yaşamaktadır. Sessiz istifaya yol açan temel faktörler arasında; maddi yetersizlik, aşırı iş yükü, yönetsel destek eksikliği, okul ikliminin olumsuzluğu ve mesleki tükenmişlik yer almaktadır. Katılımcıların bir kısmı yalnızca görev tanımı kapsamında çalışmayı tercih ederken, bazıları vicdani sorumlulukları nedeniyle mesleki çabalarını sürdürmektedir. Sessiz istifa davranışı, öğretmenlerde motivasyon kaybı, görevlerini savsaklama, işten soğuma ve duygusal yıpranma gibi bireysel sonuçlara yol açarken; okul başarısında düşüş, öğrenci ilişkilerinin zayıflaması ve kurumsal verimlilikte azalma gibi yapısal sonuçlar da doğurmaktadır. Sessiz istifayı önlemeye yönelik olarak; öğretmenlerin maddi ve manevi açıdan desteklenmesi, okul yöneticilerinin öğretmen odaklı tutumlar benimsemesi, açık iletişim kanallarının oluşturulması ve öğretmenlerin karar alma süreçlerine aktif olarak katılımının sağlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the awareness level of teachers working in private schools regarding the concept of“silent resignation”, the factors that cause this situation, and the teachers' perceptions of this concept. The study was conducted using the phenomenology method, which is one of the qualitative research designs. The participants of the research consist of 20 teachers working in private schools in Türkiye. Data were collected through a semi-structured interview form and evaluated using the content analysis method. According to the research findings, a majority of the teachers have not heard of the concept of“silent resignation”before or do not have sufficient knowledge about the concept. However, many of the teachers experience this situation experientially. The main factors that lead to silent resignation include financial insufficiency, excessive workload, lack of administrative support, negative school climate, and professional burnout. While some of the participants prefer to work only within the scope of their job descriptions, some continue their professional efforts due to their conscientious responsibilities. While silent resignation behavior leads to individual consequences such as loss of motivation, neglect of their duties, alienation from their job, and emotional wear in teachers; It also results in structural consequences such as a decrease in school success, weakening of student relations and a decrease in institutional efficiency. In order to prevent silent resignation; it is recommended that teachers be supported financially and morally, school administrators adopt teacher-focused attitudes, open communication channels be established and teachers be actively involved in decision-making processes.