Kadıköy Belediyesi spor hizmetlerinin kalkınma ve bölge planları çerçevesinde analizi
Analysis of Kadıköy Municipality sports services within the framework of development and regional plans
- Tez No: 956896
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT MİRZEOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Yönetimi, Spor Politikaları, Planlamalar, Sport Management, Sport Policies, Planning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırma nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yöntemiyle gerçekleştirilmiş olup, Kadıköy Belediyesi spor hizmetlerinin ve spor politikalarının, kalkınma ve bölge planları çerçevesinde incelenerek değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Katılımcılar, amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan ölçüt örnekleme kullanılarak belirlenmiştir. Araştırmaya, Kadıköy Belediyesi'nde Strateji Müdürlüğünden sorumlu başkan yardımcısı ve müdür, spordan sorumlu başkan yardımcısı, kurum içerisinde deneyimli müdürler, spor tesisleri sorumluları ve eğitmenler olmak üzere 13 kişi katılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Veriler toplanırken“doküman analizi”ile“yarı yapılandırılmış görüşme formu”kullanılmıştır. Araştırma soruları alanında uzman kişilere yönlendirilmiş, fikir ve öneriler doğrultusunda tekrar düzenlenmiştir. Görüşme formunun son hali, katılımcılardan önce ön deneme çalışması sonrası oluşturulmuştur. Katılımcılar ile yüzyüze görüşmeler yapılmış, cep telefonu ile toplamda 7.5 saatlik ses kaydı alınmıştır. Araştırma verileri“MAXQDA Plus Pro 2020”programına aktarılmıştır. Kodlar oluşturularak, boyutlara bağlı kalınıp temalar ve alt temalara yönlendirilmiştir. Verilerin analizinde 'tematik analiz' yöntemi kullanılmıştır. Analizler sonucu 7 ana tema ile birlikte 49 kod ortaya çıkmıştır. Araştırmada geçerlik ve güvenirliği sağlamak adına Δ= C ÷ (C +∂ )×100 formülü kullanılarak kodlayıcılar arası uzlaşma yapılmış ve kodlar arası görüş birliği oranı %86,2 olarak ortaya çıkmıştır. Araştırma verileri, tüm analiz ve bulgular alanında uzman bağımsız bir danışman tarafından değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; Kadıköy Belediyesi'nin spor hizmetlerinin mevcut durum ve sorunları ortaya çıkarak, bölge ve kalkınma planları açısından değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, Kadıköy Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü'nün stratejik planında yer alan amaçlarına ve hedeflerine kısmen ulaşıldığı, ancak iyileştirme gerektiren alanların da bulunduğu belirlenmiştir. Bölge ve kalkınma planlarıyla olan uyum genel olarak sağlanmış olmakla birlikte, bu çerçevede de geliştirilmesi gereken yönlerin varlığı dikkat çekmektedir. Özellikle kapsayıcılık ve erişilebilirlik konularında bazı sınırlılıklar gözlemlenmiş; dezavantajlı bölge ve gruplara yönelik stratejilerde eksiklikler olduğu saptanmıştır. Bu bağlamda yeni yatırımların ve politika geliştirme süreçlerinin gerekliliği vurgulanmıştır. Kadıköy Belediyesi'nin spor hizmetlerinde örnek uygulamalara rastlanmakla birlikte, bu uygulamaların yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted using case study method, one of the qualitative research designs, and aims to analyze and evaluate the sports services and sports policies of Kadıköy Municipality within the framework of development and regional plans. Participants were selected using criterion sampling, one of the purposive sampling methods. Thirteen people participated in the research, including the deputy mayor and manager responsible for the Strategy Directorate, the deputy mayor responsible for sports, experienced managers within the organization, sports facility managers and trainers in Kadıköy Municipality. Case study method, one of the qualitative research methods, was used in the research. While collecting the data,“document analysis”and“semi-structured interview form”were used. The research questions were directed to experts in the field and reorganized in line with their opinions and suggestions. The final version of the interview form was created after a preliminary test before the participants. Face-to-face interviews were conducted with the participants and a total of 7.5 hours of audio recordings were made with a cell phone. The research data were transferred to the“MAXQDA Plus Pro 2020”program. Codes were created and directed to themes and sub-themes by adhering to the dimensions. 'Thematic analysis' method was used to analyze the data. As a result of the analysis, 49 codes emerged with 7 main themes. In order to ensure validity and reliability in the study, the formula Δ= C ÷ (C +∂ )×100 was used to reach a consensus among the coders and the consensus rate among the codes was 86.2%. The research data, all analyses and findings were evaluated by an independent consultant who is an expert in the field. According to the research results; the current situation and problems of Kadıköy Municipality's sports services were revealed and evaluations were made in terms of regional and development plans. According to the research findings, it has been determined that the goals and objectives of the Kadıköy Municipality Youth and Sports Services Directorate in the strategic plan have been partially achieved, but there are also areas that require improvement. Although alignment with regional and development plans has been achieved in general, it is noteworthy that there are aspects that need to be improved within this framework. Some limitations were observed, especially in the areas of inclusiveness and accessibility, and deficiencies were identified in strategies for disadvantaged regions and groups. In this context, the necessity of new investments and policy development processes was emphasized. Although exemplary practices were observed in the sports services of Kadıköy Municipality, it was concluded that these practices should be expanded and sustainability should be ensured.