Kentsel açık alanların bedensel engelliler tarafından kullanım imkanlarının değerlendirilmesi ve Kadıköy örneğinde irdelemeler
Investigation of the use of open urban spaces by the disabled and the study on examples of Kadıköy
  1. Tez No: 114116
  2. Yazar: TÜLİN YURDAKONAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bedensel engelliler, açık alanlar, kentsel alanlar, yaya yolları, Disabled, open spaces, urban spaces
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ill ÖZET KENTSEL AÇIK ALANLARIN BEDENSEL ENGELLİLER TARAFINDAN KULLANIM İMKANLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE KADIKÖY ÖRNEĞİNDE İRDELEMELER YURDAKONAR, Tülin Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aydın GÜNEY Eylül 2001, 101 sayfa Günümüzde, özellikle büyük şehirlerde çevre kirliliği, plansız yapılaşma, aşın nüfus artışı vb sorunlardan dolayı insanların sağlıkları tehlike altındadır. Kentsel mekanın bu sorunlardan arındırılmaya çalışılması ve kentsel yaşam kalitesinin artırılması gerekmektedir. Kuşkusuz, tüm kentlilerin yaşamlarını etkisi altına alan bu sorunlar ve daha birçok etken, engelliler için çok daha büyük zorluklar ve tehlikeler yaratmaktadır. Engelliler, gerek barındıkları mimari yapılar, gerekse yaşamlarının çeşitli evrelerini geçirdikleri kentsel mekanlarda, özel bir takım tasarımlara ihtiyaç duyarlar. Kentsel açık alanların amacına uygun olarak kullanılması ve tüm kentlilerin ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için, parklar, oyun alanları, piknik alanları, spor alanları gibi açık alanların oluşturulmasında bir takım tasarım ilkelerine uyulması gerekmektedir. Bu ilkeler, kentsel açık alanların herkese hitap etmesi ve herkes tarafından kullanılabilir olması gerekliliği nedeniyle, engelli insanlar için belirlenmiş özel ilkeleri de kapsamalıdır. Ülkemizde 8 milyona yaklaşan engelli insanın spor yoluyla topluma kazandırılması, toplumla sosyal bütünleşmesinin sağlanması, kendine olan güveninin arttırılması için açık alanların tasarımında uyulması gereken ilkeler vardır.IV Engelli insanların engelsiz insanlarla toplum içinde eşit haklara sahip olduklarının blinmesi ve uygulamaların buna göre yapılması ile, engelliler bir yandan eğitime, üretime, ülkemizin kültür seviyesine katkıda bulunurken, diğer yandan da toplum içinde layık oldukları yere yerleşeceklerdir. Engelliler iç mekanlarda olduğu gibi açık alanlarda da düzenin ve kullanılan malzeme ve tasarımlarda standartların sağlanmasına ihtiyaç duymaktadırlar. Bu çalışmada; bedensel engellilerin, kentlerin sunduğu olanaklardan faydalanabilmeleri, kentsel açık alanlarda diğer kentlilerle eşit hak ve olanaklara sahip olabilmeleri için gerekli olan tasarımlar Kadıköy örneğinde değerlendirilerek çözüm önerileri getirilmiştir. Araştırmanın her evresinde çeşitli sorunlarla karşılaşılmıştır. Literatür araştırması yapılırken bazı üniversite kütüphanelerinden, yabana öğrencilere giriş yasağı olduğundan dolayı faydalanılamamıştır. Ayrıca, Milli Kütüphane'de araştırma yapmak istendiğinde ise, üye olmak şart getirilmiş, bu nedenle de kütüphanedeki araştırma üç güne yayılmıştır. Bazı kuruluşlardan internet vasıtasıyla istenen bilgiler konusunda da yanıt alınamamıştır. TSE kütüphanesinde ise kaynakların incelenmesine izin verilmemiş, yalnızca satınalma yolu ile bu kaynaklar elde edilebilmiştir. Tüm bu olumsuzlukların yanında engellilerle ilgili bazı kuruluşların büyük yardımları olmuştur. Ayrıca Kadıköy Belediyesi'nin yardımlarından faydalanılmıştır. Elde edilen bulgular değerlendirilerek sonuç bölümünde öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE USE OF OPEN URBAN SPACES BY THE DISABLED AND THE STUDY ON EXAMPLES OF KADIKÖY YURDAKONAR, Tülin MSc in Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Aydın GÜNEY September 2001, 101 pages Today especially in big cities human health is in danger because of environmental pollution, unplanned housing, extreme increase in population, etc. Urban spaces have to be purified of these problems and urban life quality has to be increased. No doubt, these problems and many more factors that effect all people, cause much more difficulties and danger for the disabled. Disabled people need some special forming in architectural and urban spaces. Some planning principles have to be applied in forming open spaces like parks, picnic areas, sports areas, so that they can be used how aimed. These contain special principles for disabled people, because open urban spaces have to adress and be useful for all people. In Turkey there are 8 million disabled people. Their self-trust will be increased by the help of the planning principles created for them. If the disabled are condous about their rights and that they are all equal as the other people, they will assist in our culture, education, production and they will live how they have to. Disabled people need order and standarts in plans and the materials in open spaces. In this study, the principles that help disabled people benefit from the possibilities of the cities are investigated on the examples of Kadıköy.