Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda davranış problemlerinin ebeveynik stilleri açısından incelenmesi
An examination of behavior problems in children with attention deficit and hyperactivity disorder in terms of parenting styles
- Tez No: 956951
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ SAYGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Ebeveynlik Stilleri, DEHB'li Çocuklar, Davranış Problemleri, Perceived Parenting Styles, Children with ADHD, Behavioral Problems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ PROBLEMLERİNİN EBEVEYNLİK STİLLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ ANDIÇ, RUMEYSA YÜKSEK LİSANS TEZİ, PSİKOLOJİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ SAYGIN Haziran 2025, 98 Sayfa Bu araştırmada DEHB'li çocuklarda algılanan ebeveyn stilleri ile davranış problemleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 10-14 yaş aralığında bulunan 183 çocuk ve ebeveyni katılmıştır. Çocukların 94'ünde DEHB tanısı bulunurken, 89 çocuk ise tipik gelişim göstermektedir. Veri toplama sürecinde“Kişisel Bilgi Formu”,“6-18 Yaş Grubu Çocuklarda Davranış Değerlendirme Ölçeği (CBCL6-18)”ve“Anne Baba Tutum Ölçeği (ABTÖ)”kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda algılanan ebeveyn stillerinin DEHB'li ve tipik gelişim gösteren çocuklarda davranış problemlerini yordadığı tespit edilmiştir. Bunun yanında tipik gelişim gösteren çocuklara kıyasla DEHB'li çocuklarda davranış problemlerinin daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Sonuç olarak, DEHB'li çocuklarda ebeveynlik stillerinin davranış problemleri üzerinde etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
An Examination of Behavioral Problems in Children with Attention Deficit and Hyperactivity Disorder in Terms of Parenting Styles ANDIÇ, RUMEYSA MASTER'S THESİS, DEPARTMENT OF PSYCHOLOGY ADVİSOR: DR. LECTURER YELİZ SAYGIN June 2025, 98 Pages This study aimed to examine the relationship between perceived parenting styles and behavioral problems in children with ADHD. A total of 183 children aged 10 to 14 and their parents participated in the research. Ninety four children had a clinical diagnosis of ADHD, while 89 children exhibited typical development. Data were collected using a Demographic Information Form, the Child Behavior Checklist for Ages 6–18 (CBCL6 18), and the Parenting Attitude Scale (ABTÖ). The results indicated that perceived parenting styles significantly predicted behavioral problems in both groups. Moreover, children with ADHD exhibited more behavioral problems compared to their typically developing peers. In conclusion, parenting styles play an influential role in the behavioral difficulties of children with ADHD.