İnözü vadisinin Beypazarı açık yeşil alan dokusu içinde irdelenmesi
Investigating the Inözü valley in Beypazarı open green area structure
- Tez No: 95715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. EMİN BARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Beypazarı, tnözü valley, open green area, valley ecosystem, recreation
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İNÖZÜ VADİSİNİN BEYPAZARI AÇIK YEŞİL ALAN DOKUSU İÇİNDE İRDELENMESİ Mehmet YAMAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. M. Emin Banş Bu çalışmada İnözü Vadisinin Beypazarı açık yeşil alan dokusu içerisindeki önemi, Beypazarı kenti açık yeşil alan sistemine katkıları irdelenmiş mevcut kullanım özellikleri incelenerek bunlara yönelik öneriler getirilmiştir. Kent içerisinde ve yakınında yer alan, doğal formuyla korunmuş olan alanlar kent insanının doğayla iç içe yaşayabileceği ender alanlardandır. Bu doğal alanlar içinde hassas bir ekolojik yapıya sahip olan vadiler, gerek yerleşime uygunlukları, gerekse rekreasyon olanakları ile kent gelişimi açısından önemli alanlardır. Ancak kent içerisinde yer alan bu tür alanların kullanımında mevcut doğal kaynakların iyi analiz edilmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca kent insanın mevcut ihtiyaçları da dikkate alınmalıdır İnözü Vadisinin doğal ve kültürel özellikleri konusunda gerekli araştırma ve doküman çalışmaları yapılmış, vadi ile ilgili alınmış sit kararlan ve gerekçeleri incelenmiştir. Daha sonra Beypazarı ilçesi imar haritası değerlendirilerek mevcut açık yeşil alanların kent içi dağılım ve büyüklükleri belirlenmiştir. İnözü vadisinin mevcut kullanım durumu da dikkate alınarak, kent açık yeşil alan dokusuyla ilişkisi irdelenmiştir. Vadinin mevcut doğal ve kültürel özelliklerinin ortaya koymuş olduğu değerlerin korunması, bu değerler korunurken kent halkının rekreasyonel gereksinimlerini karşılama olanaklarının ve Beypazarı kentine çok yönlü katkılarının dikkate alınması gereği üzerinde durulmuştur. 2000, 75 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ankara, Beypazarı, İnözü vadisi, açık yeşil alanlar, vadi ekosistemleri, rekreasyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATING THE INÖZÜ VALLEY IN BEYPAZARI OPEN GREEN AREA STRUCTURE Mehmet YAMAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Emin BARIŞ In this research, the importance of İnözü Valley in Beypazarı open green area and assistance of this valley to Beypazarı' s open green area system have been investigated and some suggestions have been developed by examining the present usage features The naturally preserved open places in or around the city are one the rare places which the citizens can live in nature. In these natural places are some valleys with sensitive ecological structure. These structures are of great importance in the development of the city with the availability of settlement and recreation possibilities. However, present natural sources must be well analyzed and considered using these places in the city itself. In addition to this the needs of the citizens must be taken into consideration. The necessary research and documentation work has been completed on the natural and cultural features of İnözü valley. The natural protection decision and its reason about the valley has been carefully studied in detail. Later on by examining the Beypazarı province construction and development map urban distribution and gravity of present open green areas have been determined. Its relationship with the city open green area structure has been investigated by considering the present usage of the valley It is especially studied to protect the natural and cultural features of the valley and while protecting these features to consider the possibility of meeting the dwellers' recreational needs. 2000, 75 page