Görsel sanatlarda intihar eylemi
Suicide in visual arts
  1. Tez No: 957178
  2. Yazar: FATİH MEHMET YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. GÜLŞAH ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, İntihar, Tasarım, Art, Suicide, Design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bir kimsenin toplumsal ve ruhsal nedenlerin etkisi ile kendi hayatına son vermesi olarak tanımlanan intihar eylemi, sanat tarihinde yüzyıllardır varlığını sürdürmektedir. İntihar, disiplinler arası bir araştırma mevzusu olarak ele alınmaktadır. Özellikle bu disiplinlerden psikoloji ve felsefe alanında ele alınan oldukça karmaşık bir husustur. Psikoloji ve felsefe alanlarında yapılan çok sayıdaki araştırma, kişinin hayatına kendi elleriyle son verme isteğini çeşitli açılardan değerlendirerek bu olgunun bireysel, toplumsal ve kültürel etkilerini ortaya çıkarma gayesini gütmüştür. İntihar sanat tarihinde üç farklı biçimde kendini göstermektedir. Bunlardan ilki, intiharın bir anlatı veya imgeleme unsuru olarak sanat eserlerinde konu edilmesidir. Mitolojik ve edebî kaynaklardan beslenen resimler, heykeller ya da performanslar, intihar olgusunu trajedi ya da kahramanlık boyutunda irdeleyebilmekte ve izleyicide derin bir duygu durumuna yol açabilmektedir. İkinci biçimde, sanatçı kendisi intihar edip intiharın etkilerini ve sonuçlarını bizzat yaşayıp aktarabilmektedir. Bu durum da adeta üretim sürecinin radikal bir uzantısı hâline gelmektedir. Sanatçı, kendi bedeni üzerinden ölüm eylemini gerçekleştirerek toplumu sarsıcı bir davranış sergilemektedir. Bu tür davranışlar genellikle belirli bir ideolojik, politik veya varoluşsal mesaj taşıyarak toplumu etik, estetik ve düşünsel bir sorgulamaya davet eder. Üçüncü olarak sanatçının kendi hayatına son vermesi, bir tasarım nesnesine ya da sanat eserine dönüştürülerek izleyicide kalıcı bir iz bırakma niyetini belli eder. Bu tavır, sanatçının kendisine kıyışını yalnızca bir kayıp olarak değil, aynı zamanda sanatsal bir ifade biçimi olarak konumlandırır. Özellikle performans sanatı ve kavramsal sanat akımları, intiharın bu yönünü öne çıkararak sanatın sınırlarını genişletmeye devam etmişlerdir. Dolayısıyla intihar, sadece psikolojik veya toplumsal bir sorun olmakla kalmayıp, sanatın dışa vurum gücünü zorlayan, yeniden tanımlayan bir motif olarak sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The act of suicide, defined as the act of taking one's own life due to social and psychological factors, has existed in art history for centuries. Suicide is considered an interdisciplinary subject of study. It is a highly complex issue, particularly addressed in the fields of psychology and philosophy. Numerous studies in psychology and philosophy have examined the desire to end one's own life from various perspectives, aiming to uncover the individual, social, and cultural impacts of this phenomenon. Suicide manifests itself in three distinct forms in art history. The first of these is the use of suicide as a narrative or imagery element in works of art. Paintings, sculptures, or performances drawing on mythological and literary sources can explore the phenomenon of suicide in a tragic or heroic light, evoking a profound emotional state in the viewer. In the second form, the artist can commit suicide themselves and personally experience and convey its effects and consequences. This becomes a radical extension of the creative process. By committing the act of death through their own body, the artist is demonstrating a disruptive act on society. Such acts often carry a specific ideological, political, or existential message, inviting society to engage in ethical, psychological, and intellectual inquiry. Thirdly, the artist's decision to take their own life demonstrates their intention to transform it into a design object or work of art, leaving a lasting impression on the viewer. This approach positions the artist's suicide not merely as a loss but also as a form of artistic expression. Performance art and conceptual art movements, in particular, have continued to expand the boundaries of art by highlighting this aspect of suicide. Consequently, suicide is presented not only as a psychological or social problem, but also as a motif that challenges and redefines the expressive power of art.