Adölesan çocukların fiziksel uygunluklarının bağıl yaş etkisine göre incelenmesi
Investigation of physical fitness in adolescent children according to the relative age effect
  1. Tez No: 957379
  2. Yazar: EBRU ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, Bağıl yaş, Doğum çeyreği, Öğrenci, Adolescent, Relative age, Birth quarter, Student
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Adölesan Çocukların Fiziksel Uygunluklarının Bağıl Yaş Etkisine Göre İncelenmesi Bu tez araştırmasının amacı, Bingöl ilinde ortaokulda öğrenim gören adölesan çocuklarda bağıl yaş etkisini (BYE) araştırmak, antropometrik ve fiziksel uygunluk özelliklerinin karşılaştırılmasını amaçlanmıştır. Bu araştırmanın evreni; 2024yılı Bingöl Şehit Astsubay Muhammed Koşan Ortaokuluna devam eden 309 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler doğum aylarına göre 1. (Ocak-Mart), 2. (Nisan-Haziran), 3. (Temmuz-Eylül), 4. (Ekim-Aralık) çeyrekte doğanlar olarak 4 gruba ayrılmıştır. Çalışmamızda demografik değişkenler; doğum yılı, yaş, doğum ayı, cinsiyet, sınıf, antropometrik ölçümlerde; boy uzunluğu, vücut ağırlığı, beden kütle indeksi, performans ölçümlerinde ise; dikey sıçrama, durarak uzun atlama, sağlık topu fırlatma, Sürat (10-20-30 metre) testi, 30 sn şınav testi, 30 sn mekik testi ve 20 metre dayanıklılık testi ele alınan parametreler olarak incelenmiştir. Çalışmamızda tespit edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS programı kullanılarak tespit edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalar Kruskal Wallis testi ile gerçekleştirilmiştir. Grup içi farkın kaynağını belirlemek için ise grup içi sıra ortalamalarından yararlanılmıştır.2012 ve 2013 doğumlu kız-erkek öğrencilerin antropometrik ve motorik test sonuçları ile doğum çeyrekleri arasında anlamlı bir farkın olmadığı görülmektedir. Bunun yanında araştırma bulgularından hareketle 2010 ve 2011 doğumlu kız-erkek öğrencilerin antropometrik test sonuçları ile doğum çeyrekleri arasında anlamlı bir farkın olduğunun görülmemesine karşın, bazı motorik test sonuçları ile doğum çeyrekleri arasında anlamlı bir farkın olduğu görülmektedir. Bu anlamlı farklılık 1. ve 2. çeyrekte doğan çocukların performanslarının 3. ve 4. çeyrekte doğan çocukların performanslarından daha iyi olduğu şeklinde ifade edilebilir. Sonuç olarak; bağıl yaş etkisinin erken çocukluk döneminde belirgin olmadığını, ancak ergenliğe yaklaşan yaş gruplarında motorik performans üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Physical Fitness in Adolescent Children According to the Relative Age Effect The aim of this thesis research is to investigate the relative age effect (RAE) among adolescent children attending middle school in Bingöl province and to compare their anthropometric and physical fitness characteristics. The population of this study consisted of 309 students attending Bingöl Şehit Astsubay Muhammed Koşan Middle School in 2024. The students were divided into four groups based on their birth months: 1st quarter (January-March), 2nd quarter (April-June), 3rd quarter (July-September), and 4th quarter (October-December). In our study, demographic variables included birth year, age, birth month, gender, and grade level. Anthropometric measurements included height, body weight, and body mass index, while performance measurements included vertical jump, standing long jump, medicine ball throw, speed tests (10-20-30 meters), 30-second push-up test, 30-second sit-up test, and 20-meter endurance test. The statistical analysis of the data obtained in our study was conducted using the SPSS program, and percentage distributions, arithmetic means, within-group rank averages, and standard deviation values were determined. Intergroup comparisons were performed using the Kruskal-Wallis test. To identify the source of differences within groups, within-group rank averages were utilized. It was observed that there was no significant difference between the anthropometric and motor test results of male and female students born in 2012 (12 years old) and 2013 (11 years old) and their birth quarters. However, based on the research findings, while no significant difference was found between the anthropometric test results and birth quarters of male and female students born in 2010 (14 years old) and 2011 (13 years old), a significant difference was observed between some motor test results and birth quarters. This significant difference can be expressed as the performance of children born in the 1st and 2nd quarters being better than that of children born in the 3rd and 4th quarters.