Elektif cerrahi geçirecek erişkin hastalarda ultrasonografiyöntemi ile radial arterin proksimal ve distalkanülasyonunun karşılaştırılması
Comparison of ultrasonography-guided proximal and distal cannulation of the radial artery in adult patients undergoing elective surgery
  1. Tez No: 957431
  2. Yazar: KHATAI ALIYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUSLAN ABDULLAYEV
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Başarı, Kanülasyon, Kateterizasyon, Radial Arter, Stiloid, USG, Cannulation, Catheterization, Radial Artery, Success, Styloid, Ultrasound
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Elektif cerrahi geçirecek erişkin hastalarda ultrasonografi yöntemi ile radial arterin proksimal ve distal kanülasyonunun karşılaştırılması ÖZET Giriş: Radial arter kanülasyonu, invaziv hemodinamik monitörizasyon ve arter kan gazı takibi amacıyla anestezi pratiğinde yaygın olarak uygulanmaktadır. Son yıllarda ultrasonografi (USG) eşliğinde yapılan girişimler, damar yapılarının daha net görüntülenmesine ve işlem başarısının artmasına katkı sağlamaktadır. Radial arterin distal (stiloid çıkıntı hizası) ve proksimal (yaklaşık 5 cm üstü) bölgelerinden yapılabilen kanülasyon işlemlerinin başarı, süre ve komplikasyon açısından karşılaştırılması literatürde sınırlı sayıda çalışmada ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı, erişkin hastalarda USG rehberliğinde uygulanan distal ve proksimal radial arter kanülasyon tekniklerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Prospektif randomize olarak tasarlanan çalışmaya, elektif cerrahi geçirecek, ASA I–III sınıfında, 18–75 yaş arası 60 hasta dahil edildi. Randomizasyon ile hastalar distal (Grup D) ve proksimal (Grup P) kanülasyon gruplarına ayrıldı. Girişimler deneyimli tek bir uygulayıcı tarafından, in-plane USG tekniğiyle gerçekleştirildi. İşlem süresi, başarı oranı, deneme sayısı ve komplikasyonlar kaydedildi. İstatistiksel analiz Jamovi programı ile yapıldı. Hastalardan yazılı onam alınmıştır. Bulgular: Çalışma 54 hasta ile tamamlandı. İşlem süresi her iki grupta benzerdi (p = 0.596). Grup D'de başarı oranı %96, Grup P'de %76.9 olarak gözlendi; bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p = 0.099). İlk deneme başarısı Grup D'de daha yüksek eğilim gösterdi (%34.6'ya karşı %64; p = 0.104). Komplikasyon oranları gruplar arasında benzerdi. Sonuç: USG eşliğinde yapılan distal ve proksimal radial arter kanülasyonları benzer sürelerde tamamlanmaktadır. Başarı oranı distal grupta daha yüksek görünmekle birlikte istatistiksel olarak anlamlı değildir. Bu durum, örneklem büyüklüğüne bağlı Tip II hata ile ilişkili olabilir. Daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Comparison of ultrasonography-guided proximal and distal cannulation of the radial artery in adult patients undergoing elective surgery ABSTRACT Introduction: Radial artery cannulation is commonly performed in anesthesia practice for invasive hemodynamic monitoring and arterial blood gas analysis. In recent years, ultrasound (USG)-guided procedures have contributed to improved visualization of vascular structures and increased procedural success. Cannulation can be performed at the distal (styloid process level) or proximal (approximately 5 cm above) regions of the radial artery. However, only a limited number of studies in literature have compared these approaches in terms of success rates, procedure duration, and complication rates. This study aims to compare distal and proximal radial artery cannulation techniques performed under USG guidance in adult patients. Materials and Methods: This prospective randomized study included 60 patients aged 18-75 years, classified as ASA physical status I-III, who were scheduled for elective surgery. Patients were randomized into two groups: distal (Group D) and proximal (Group P) radial artery cannulation. All procedures were performed by a single experienced operator using the in-plane USG technique. Procedure duration, success rate, number of attempts, and complications were recorded. Statistical analysis was conducted using Jamovi software. Written informed consent was obtained from all participants. Results: The study was completed with 54 patients. Procedure duration was similar between the two groups (p = 0.596). The success rate was 96% in Group D and 76.9% in Group P, although the difference was not statistically significant (p = 0.099). First-attempt success showed a higher trend in Group D compared to Group P (64% vs. 34.6%; p = 0.104). Complication rates were similar between the groups. Conclusion: Distal and proximal radial artery cannulations performed under USG guidance are completed in comparable durations. Although the success rate appears higher in the distal group, this difference was not statistically significant, possibly due to a Type II error related to sample size. Further studies with larger sample sizes are warranted.