Gebelikte sağlıklı yaşam davranışlarının bebek doğum ağırlığı üzerine olası etkisi
The possible effect of healthy living behaviors during pregnancy on infant birth weight
- Tez No: 957540
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALTUNTAŞ, DOÇ. DR. EVRİM EBRU KOVALAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Bebek Doğum Ağırlığı, Gebelik, Sağlıklı Yaşam Davranışları, Family Medicine, Healthy Lifestyle Behaviors, Neonatal Birth Weight, Pregnancy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada, gebelik döneminde benimsenen sağlıklı yaşam davranışlarının yenidoğan doğum ağırlığı üzerindeki olası etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca, bu davranışların çeşitli sosyodemografik değişkenlerle ilişkisi değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Gözlemsel ve kesitsel özellikte planlanan bu çalışma, İstanbul ili Bağcılar ilçesinde hizmet veren Gebe İzlem Polikliniği'ne başvuran gebeliğinin 3. trimesterinde olan gebelerle yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, doğum sonrası doğum ağırlığı bilgisi ulaşılan 115 gebe oluşturmuştur. Veriler,“Sosyodemografik Bilgi Formu”ve“Gebelikte Sağlıklı Yaşam Davranışları Ölçeği (GSYDÖ)”aracılığıyla toplanmış; doğumdan sonra annelerle telefonla iletişime geçilerek bebek doğum ağırlığı bilgisi edinilmiştir. Bebekler, Fenton büyüme eğrilerine göre SGA, AGA ve LGA olarak sınıflandırılmıştır. Bulgular: GSYDÖ toplam puanı ile doğum ağırlığı arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=0.445; p=0.001). Alt boyut analizinde beslenme (p=0.001), fiziksel aktivite (p=0.002) ve gebelik sorumluluğu (p=0.005) puanları ile doğum ağırlığı arasında anlamlı fark gözlenmiştir. Ayrıca, eğitim düzeyi, gelir durumu ve çalışma durumu gibi sosyodemografik değişkenlerin GSYDÖ puanlarını etkilediği saptanmıştır. Sonuç: Gebelik döneminde sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi, doğum ağırlığı gibi önemli perinatal sonuçları etkileyebilir. Bu bulgular, anne adaylarının gebelik sürecinde desteklenmesi ve sağlık davranışlarının teşvik edilmesi gerektiğini göstermektedir. Sağlık politikalarının planlanmasında bu faktörler dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the potential effects of healthy lifestyle behaviors adopted during pregnancy on neonatal birth weight. Additionally, the relationship between these behaviors and various sociodemographic variables was evaluated. Materials and Methods: This observational and cross-sectional study was conducted with pregnant women in their third trimester who applied to the Pregnancy Follow-up Outpatient Clinic in Bağcılar district of Istanbul. The study sample consisted of 115 pregnant women for whom birth weight data were obtained postpartum. Data were collected using the“Sociodemographic Information Form”and the“Healthy Lifestyle Behaviors in Pregnancy Scale (HLBPS),”and birth weight information was gathered via postpartum telephone interviews with the mothers. Infants were classified as SGA, AGA, or LGA according to Fenton growth charts. Results: A moderately positive and statistically significant correlation was found between total HLBPS scores and birth weight (r=0.445; p=0.001). Subscale analysis revealed significant differences between birth weight and the scores for nutrition (p=0.001), physical activity (p=0.002), and pregnancy responsibility (p=0.005). Furthermore, it was determined that sociodemographic variables such as education level, income, and employment status had an impact on HLBPS scores. Conclusion: Adopting healthy lifestyle behaviors during pregnancy may influence important perinatal outcomes such as birth weight. These findings suggest the importance of supporting pregnant women throughout the pregnancy process and promoting health-related behaviors. These factors should be taken into account in the planning of health policies.