Laparoskopik kolesistektomilerde, eksternal oblik interkostal plan bloğu, oblik subkostal transversus abdominis plan bloğu ve lokal anestezik infiltrasyon yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of external oblique intercostal plane block, oblique subcostal transversus abdominis plane block, and local anesthetic infiltration techniques in laparoscopic cholecystectomies
  1. Tez No: 957613
  2. Yazar: SELAHATTİN BUĞRA KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA TUBA DUMANLI ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: EOİP Blok, Laparoskopik kolesistektomi, OSTAP blok, EOIP Block, Laparoscopic cholecystectomy, OSTAP block
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Günümüzde rejyonel anestezi yöntemleri analjezi amacıyla üst abdominal cerrahi geçiren hastalarda sıklıkla uygulanmaktadır. Çalışmamızda, laparoskopik kolesistektomilerde (LK) eksternal oblik interkostal plan (EOİP) bloğu, oblik subkostal transversus abdominis plan (OSTAP) bloğu ve lokal anestezik infiltrasyon yöntemlerinin postoperatif dönemde ağrı etkinliği açısından karşılaştırması hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif randomize kontrollü çift kör olarak tasarlanmış olup Ankara Şehir Hastanesi etik kurul onayı alındıktan sonra T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Ameliyathanesinde elektif şartlarda LK cerrahisi geçirecek 100 hasta bilgisayar tarafından sağlanan randomizasyon yöntemiyle EOİP Blok grubu Grup E, OSTAP Blok grubu Grup O, lokal anestezik (LA) infiltrasyon grubu Grup L ve kontrol grubu Grup K olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Hastaların cinsiyet, boy, kilo, yaş, ASA risk skorları, vücut kitle indeksi, intraoperatif dönemde BİS değerleri, operasyon süreleri, TA (SAB, DAB, OAB), nabız, sPO2 değerleri takip edilmiştir. İntraoperatif remifentanil tüketim miktarı, postoperatif dönemde 0.sa 30.dk, 2.sa, 4.sa, 12.sa ve 24. saatlerde istirahat ve hareketli VAS değerleri, toplam tramadol tüketim miktarı, ek analjezik ihtiyaçları, bulantı-kusma, omuz ağrısı gibi görülen diğer komplikasyonlar kaydedilmiştir. Ayrıca QR-15 testi her hastaya postoperatif 24. saatte uygulanmış ve puanı kaydedilmiştir. Bulgular: Demografik verilerde gruplar arasında fark bulunmadı. Hemodinamik veriler açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. EOİP blok ve OSTAP blok uygulanan hastalarda postoperatif VAS skorlarının blok uygulanmayan hasta gruplarına göre daha düşük seyrettiği görüldü. 12. Saat VAS değerleri göz önüne alındığında ise Grup E ile Grup O, Grup L, Grup K arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark tespit edildi (p xi Grup O> Grup L> Grup K olarak azaldığı istatistiksel anlamlı olarak bulundu. Grup K'ya göre tüm grupların daha az ek analjezik ihtiyacı mevcuttu ve sırasıyla ek analjezik ihtiyaçları; Grup K> Grup L> Grup O> Grup E olarak bulundu. Hastalarda bulantı-kusma varlığı ile izlem yapılan zamanlarda istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,005). Toplam takip süresi boyunca omuz ağrısı değerlendirildiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark mevcuttu (p:0.005). İkili grup karşılaştırmalarında Grup O ve Grup E arasında omuz ağrısı açısından fark gözlenmezken Grup O ve Grup E'de omuz ağrısı, blok yapılmayan gruplara karşın istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha düşük olarak belirlendi. Sonuç: Sonuç olarak fasyal plan blok uygulanan hastaların ağrı kontrolü, iyileşme ve taburculuk süreçleri daha başarılı şekilde yönetilebilmektedir bu nedenle fasyal plan bloklarının multimodal analjezi kapsamında tedaviye dahil edilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Nowadays, regional anesthesia techniques are frequently used for analgesia in patients undergoing upper abdominal surgery. In this study, we aimed to compare the efficacy of external oblique intercostal plane (EOIP) block, oblique subcostal transversus abdominis plane (OSTAP) block, and local anesthetic infiltration in postoperative pain management following laparoscopic cholecystectomy (LC). Materials and Methods: Our study was designed as a prospective, randomized, controlled, double-blind trial. Following the approval of the Ethics Committee of Ankara City Hospital, 100 patients scheduled for elective laparoscopic cholecystectomy (LC) at the General Surgery Operating Room of the Turkish Ministry of Health Ankara City Hospital were included. Patients were randomly assigned using a computer-generated randomization method into four groups: the external oblique intercostal plane (EOIP) block group (Group E), the oblique subcostal transversus abdominis plane (OSTAP) block group (Group O), the local anesthetic (LA) infiltration group (Group L), and the control group (Group K). Patients' gender, height, weight, age, ASA risk scores, body mass index (BMI), intraoperative BIS values, operation durations, blood pressure (SBP, DBP, MAP), heart rate, and SpO₂ levels were monitored. Intraoperative remifentanil consumption, postoperative resting and movement-related VAS scores at 30 minutes, 2 hours, 4 hours, 12 hours, and 24 hours, total tramadol consumption, additional analgesic requirements, and other complications such as nausea-vomiting and shoulder pain were recorded. Additionally, the QR-15 test was administered to each patient at postoperative hour 24, and the corresponding scores were documented. Results: No difference was found between the groups in demographic data. There was no statistically significant difference between the groups in terms of hemodynamic data. Postoperative VAS scores were lower in patients who underwent EOIP block and OSTAP block compared to patients who did not undergo block. When 12th hour VAS values were considered, a statistically significant difference was found between Group E and Group O, Group L, Group K (p Group O> Group L> Group K, respectively. All groups had less additional analgesic needs compared to Group K. Additional analgesic needs were found as Group K> Group L> Group O> Group E, respectively. There was no statistically significant difference between the presence of nausea and vomiting and the time of follow-up (p>0.005). When shoulder pain was evaluated during the total follow-up period, there was a statistically significant difference between the groups (p:0.005). In paired group comparisons, no difference was observed between Group O and Group E in terms of shoulder pain, while shoulder pain was statistically significantly lower in Group O and Group E compared to the non-block groups. Conclusion: In conclusion, pain control, recovery and discharge processes can be managed more successfully in patients undergoing fascial plane block. Therefore, we believe that fascial plane blocks should be included in multimodal analgesia.