Atv kanalı ve Netflix dijital platformunda yerli dizilerdeki şiddet sunumu: Yetiştirme kuramı perspektifi
Representation of the violence on Atv and Netflix: A cultivation theory perspective
- Tez No: 957632
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Yetiştirme Kuramı, Mesaj Sistem Çözümlemesi, Yetiştirme Çözümlemesi, Dijital Yayın Platformları, Televizyon, Cultivation Theory, Message System Analysis, Cultivation Analysis, Digital Streaming Platforms, Television
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Basın ve Yayın Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tez çalışması, Yetiştirme Kuramı perspektifinde, Türkiye'de televizyon ve dijital yayın platformlarının, insanların sosyal gerçeklik kavramlaştırmaları ve dünya algılamaları üzerindeki rolünü karşılaştırmalı olarak ortaya koymayı amaçlamıştır. Çalışmada, ATV televizyon kanalı ve Netflix dijital yayın platformunda yayınlanan yerli diziler, mesaj sistem ve yetiştirme çözümlemeleriyle analiz edilmiştir. Bununla birlikte anaakımlaştırma çözümlemeleri, iki kanal karşılaştırılarak yapılmıştır. Bunun nedeni, yetiştirmenin, televizyona mı yoksa dijital platforma mı bağlı olarak gerçekleştiğini ortaya çıkarmaktır. Her iki kanala da uygulanan mesaj sistem çözümlemesinden ulaşılan bulgular temelinde anket soruları hazırlanmıştır. Anket, Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde, 420 öğrenciden oluşan bir araştırma grubuna uygulanmıştır. Anketten elde edilen verilerin, ki-kare dağılımlarına bakılmıştır. ATV için 16, Netflix için 16 olmak üzere toplamda 32 yetiştirme testi yapılmıştır. Anaakımlaştırma testleri cinsiyet, sosyo-ekonomik statü ve yaş olmak üzere 3 kategoride yapılmıştır. İlgili kategorilerde ATV için toplam 48, Netflix için toplam 48 anaakımlaştırma testi yapılmıştır. Testler sonucunda, dijital yayın platformunun yetiştirme ve anaakımlaştırma rolünün televizyondan fazla olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reveal comparatively reveal the role of television and digital streaming platforms in Turkey on the way individuals conceptualize social reality and perceive the world from the perspective of Cultivation Theory. In this study, the Turkish TV series on the ATV channel and the Netflix digital streaming platform was analyzed through message system and cultivation analysis. Mainstreaming analyses were carried out by comparing the two channels. This is to find out whether the cultivation is happening through television or digital platform. Survey questions were prepared based on the findings obtained from the message system analysis applied to both channels. The survey was conduct to a research group consisting of 420 students at Anadolu University Faculty of Economics and Administrative Sciences. The data obtained from the survey were examined through chi-square distributions. A total of 32 tests were conducted, 16 for ATV and 16 for Netflix. Mainstreaming tests were conducted in 3 categories: gender, socio-economic status and age. A total of 48 mainstreaming tests were conducted for ATV and 48 for Netflix in the relevant categories. As a result of the tests, it was revealed that the cultivation and mainstreaming role of the digital streaming platform is more than television.