Pandemi döneminde uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sorunların televizyon haberlerinde sunumu: ATV, FOX TV, KANAL D ve SHOW TV örneği
Presentation of the problems in the distance education process in the television news during the pandemic period: ATV, FOX TV, CHANNEL D and SHOW TV example
- Tez No: 683763
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Eğitim, Televizyon haberciliği, Uzaktan Eğitim, COVID-19, Education, Television journalism, Distance Education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Türkiye'de görülen COVID-19 salgınıyla birlikte alınan sosyal kısıtlama kararları sonrasında yüz yüze eğitime ara verilmiş ve eğitimin uzaktan sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. Uzaktan eğitimin başlamasıyla başta kırsal kesimlerde olmak üzere birçok bölgede uzaktan eğitime erişim sıkıntısı yaşanmış ve eğitimde fırsat eşitsizliği doğmaya başlamıştır. Çalışmada, Türkiye'de uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sorunların ATV, Fox TV, Kanal D ve Show TV ana haber bültenlerinde sunumu incelenmiştir. Bu dört televizyon kanalı, TİAK (televizyon izleme araştırmaları anonim şirketi) verilerine göre en fazla izlenme oranlarına sahip olması nedeniyle çalışma kapsamına dahil edilmiştir. Televizyon kanallarında yayınlanan ana haber bültenlerinde ideolojinin etkisini tespit etmek amacıyla nitel içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın ilk üç bölümünde literatür taraması yapılmış, dördüncü bölümde ise haber analizlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
After the social restriction decisions taken with the COVID-19 epidemic in Turkey, face-to-face education was suspended and it was decided to continue the education remotely. With the start of distance education, there were problems in accessing distance education in many regions, especially in rural areas, and inequality of opportunity in education began to emerge. In the study, the presentation of the problems experienced in the distance education process in Turkey in the main news bulletins of ATV, Fox TV, Kanal D and Show TV was examined. These four television channels are included in the study because they have the highest viewing rates according to TIAK (television viewing research joint stock company) data. Quantitative and qualitative content analysis method was used to determine the effect of ideology in the main news bulletins broadcast on television channels. In the first three parts of the study, a literature review was made, and in the fourth part, news analyzes were included.