Türkiye sağlık sektöründe 2003-2023 yılları büyüme dinamikleri
The growth dynamics of the Turkish healthcare sector in the years 2003-2023
- Tez No: 957657
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GAYE GENCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Büyüme, Sağlık, Sağlıkta Dönüşüm Programı, Sağlık Harcamaları, Growth, Health, Health Transformation Program, Health Expenditures
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Türkiye Sağlık Sektöründe 2003-2023 Yılları Büyüme Dinamikleri Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Yönetimi ABD, Master Tezi. İstanbul. Bu çalışmada, 2003-2023 döneminde Türkiye'de sağlık sektöründe yaşanan büyüme dinamikleri çok boyutlu bir bakış açısıyla incelemiştir. Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın uygulamaya konulduğu 2003 yılı itibariyle; sağlık hizmeti sunumundaki yapısal değişimleri, sağlık harcamalarının ekonomik büyüme ile ilişkisi, özel sektörün sağlık sektöründeki artan rolü, kamu-özel işbirliği modelleri, sağlık çıktılarındaki gelişmeler, GSYH içinde sağlık harcamalarının oranı, kamu ve özel sektör sağlık harcama oranları, sağlık hizmeti altyapı yatırımları, sağlık iş gücü artışı, sağlık finansmanı mekanizmaları bütüncül olarak ve ikincil veriler üzerinden analiz edilmektedir. OECD, TÜİK, Sağlık Bakanlığı, SGK ve Kalkınma Planı raporlarından elde edilen veriler grafiksel ve tablo destekli biçimde sunulmuş, yorumlanmış ve sektörel büyümenin arka planında yer alan yapısal, ekonomik ve politik etkenler ortaya konmuştur. Bulgular, Türkiye sağlık sektöründe kayda değer bir büyümenin gerçekleştiği fakat yine de yeterli düzeyde ve istikrarlı olmadığı ayrıca bu büyümenin sürdürülebilirliği konusunda yapısal tehditler ve fırsatlar içerdiğini göstermektedir. Türkiye'nin son 20 yılda sağlıkta hizmet kapasitesini ve memnuniyet düzeyini artırdığı, ancak bu büyümenin ekonomik sürdürülebilirlik ve kaynak verimliliği açısından dikkatle yönetilmesi gerektiği görülmektedir. Sonuç olarak, sağlıkta büyümenin sadece hizmet miktarındaki artışla değil, aynı zamanda hizmet kalitesi, finansal sürdürülebilirlik ve sosyal fayda ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği ve büyümenin sürdürülebilirliği ve toplumsal etkileri açısından bütüncül bir değerlendirme ile sağlık politikalarının sürekli iyileştirme kapsamında değerlendirilip güncellenmesinin gerekliliğini vurgulamakta bu konuda politika yapıcılar için öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Growth Dynamics of The Turkish Healthcare Sector in The Years 2003-2023 Yeditepe University, Institute of Health Science, Department of Health Care Management MSc thesis, İstanbul. In this study, the growth dynamics of the health sector in Turkey in the period of 2003-2023 were examined from a multidimensional perspective. As of 2003, when the Health Transformation Program was put into practice; structural changes in health service delivery, the relationship between health expenditures and economic growth, the increasing role of the private sector in the health sector, public-private partnership models, developments in health outcomes, share of health expenditures in GDP, public-private health expenditure ratios, health service infrastructure investments, health workforce growth, health financing mechanisms are analyzed holistically and through secondary data. The data obtained from OECD, TurkStat, Ministry of Health, SSI and Development Plan reports are presented and interpreted in graphical and tabular form, and the structural, economic and political factors in the background of sectoral growth are revealed The findings show that there has been significant growth in the Turkish health sector, but it is still not sufficient and stable, and that there are structural threats and opportunities for the sustainability of this growth. It is observed that Turkey has increased its service capacity and satisfaction level in healthcare in the last 20 years, but this growth should be carefully managed in terms of economic sustainability and resource efficiency. As a result, it emphasizes that growth in health should be evaluated not only with an increase in the amount of services, but also with service quality, financial sustainability and social benefit, and provides recommendations for policymakers on this issue to evaluate and update health policies within the scope of continuous improvement with a holistic assessment in terms of growth sustainability and social impacts.