Açığa imzanın kötüye kullanılması suçu
The crime of abuse of open signature
  1. Tez No: 957756
  2. Yazar: MEHMET ALİ ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN MERAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Açığa İmza, Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması, Belge, Kamu Güveni, Blank signature, Abuse of blank signature, Document, Public Condifence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Açığa imza; ekonomik ilişkilerin karmaşıklaşması, ticari hayatın gerekleri gibi sebeplerle atılmaktadır. Açığa imza atılan kâğıdın imzalayan kişinin aleyhine doldurulmasıyla birlikte güven duygusu suiistimal edilmekte ve gerçeğe aykırı bir belge ortaya çıkmaktadır. Bu eylem, hem bireyler arası ilişkilerin güvenirliğini sağlamak hem de kamunun güvenini tesis etmek amacıyla ceza hukuku tarafından da koruma altına alınmıştır. Açığa imzanın kötüye kullanılması, ceza hukukunda bir suç olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 209.maddesinde düzenlenmiştir. Önceki ceza kanunlarımızda malvarlığı suçları arasında yer alan bu suç, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda kamu güvenine karşı suçlar arasında düzenlenmiştir. Açığa imzanın kötüye kullanılması suçu, iki fıkra halinde düzenlenmiştir. Açığa imzanın doldurulması şeklindeki sonuca ulaşılsa da bu iki fıkra birbirinden farklı koşulları içermektedir. Özel hukuk hükümleriyle de bağlantılı olması nedeniyle suçun ispatı konusundaki tartışmalar halen güncel niteliktedir. Bu tez, iki ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde belge kavramı, suç tipi ile ilişkili kavramlar ve suçun tarihsel gelişimi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde ise suçun diğer benzer suçlardan farkı ortaya konulduktan sonra suç tipinin incelenmesine geçilmiştir. Suç tipi incelemesi ve tarihsel gelişimi ele alınırken 765 sayılı Türk Ceza Kanunu ile olan benzerlik ve farklılıklarına da değinilmiştir. Çalışmamızın iki bölümünde de yargı içtihatları ve öğretideki görüşler ele alınarak bir sonuca varılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Blank signature is recoursed for reasons such as the complexity of economic relations and the necessities of business life. When blank document with a signature is filled to the detriment of teh signatory, the sense of trust is abused and a falsa document emerges. The act of signing in blank is protected by criminal law in order to ensure the reliability of relations among individuals and to establisch public confidence. The abuse of blank signature is regulated as an offense in criminal law under Article 209 of the Turkisch Criminal Code No. 5237. This offense, which was considered as an offense against property in our previous criminal laws, is regulated among the offenses against public confidence in the Turkish Criminal Code No. 5237. The offense of abuse of open signature is regulated in two paragraphs. Although in both the result of filling of a document with a blank signature emerges, these two paragraphs has different requirements. Since it is also related to the provisions of private law, the debates on the proof of the offense are still current. This thesis consists of two main parts. In the first part of the study, the concept of document, the concepts relating to abuse of blank signature and the historical development of the offense of abuse of blank signature are emphasized. In the second part of the study, the difference of the offense of blank signature from other similar offenses is explained and the offense of abuse of blank signature is analyzed. While analyzing the offense of abuse of blank signature and its historical development, the similarities and differences with the Turkish Criminal Code No. 765 are also mentioned. In both parts of our study, case-law and the opinions in the doctrine are discussed in order to reach a conclusion.