Sağlıkta şiddet vakaları ve alternatif çözüm yolu: Uzlaştırma
Health cases of violence and the alternative solution: Mediation
  1. Tez No: 957786
  2. Yazar: SİNAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH MISIRLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, Sağlıkta Şiddet, Uzlaştırma, Violence, Violence in Health, conciliation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Hazırlamış olduğum yüksek lisans tezimde sağlık kurumlarında hekimlere ve sağlık çalışanlarına karşı hasta ve hasta yakınları tarafından yapılan şiddet vakalarını ve Türk Ceza Hukukunda özellikle 2015 yılından beri uygulanmaya başlanan alternatif bir uyuşmazlık çözüm yönetim olan Uzlaştırma kurumunu incelemedim. Bu konuyu tez çalışmasın olarak ele almamın sebebi özellikle sağlık çalışanlarına karşı dünyada ve ülkemizde artarak devam eden şiddet olaylarının nedenleri, sonuçları ile Uzlaştırma Kurumunun sağlıkta şiddetteki işlevini ve uzlaştırma kurumunun işlevini incelemeye çalıştım. Bu tez çalışmasında sivil toplum kuruluşlarının araştırma sonuçlarından, akademisyenler tarafından çeşitli hastanelerde yapılan anket sonuçlarından, sağlıkta şiddet ile ilgili yazılan kitaplardan, online kaynaklardan, makalelerden, uzlaştırma kurumu üzerine yazılmış yayınlardan hem Sağlık Bakanlığı hem de Adalet Bakanlığının verilerden yararlandım. Hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerinden faydalandım. Sağlık Bakanlığı tarafından hekimlere ve sağlık çalışanlarına karşı işlenen şiddet vakalarının verilerinin açıklanmadığından, şiddet vakalarının tam sayısına ulaşılamamıştır. Sivil toplum kuruluşları ve sendikaların yapmış oldukları araştırma ve anket sonuçları sonucunda özellikle ülkemizde hekimlere ve sağlık çalışanlarına karşı, hasta ve hasta yakınları tarafından yapılan şiddet vakalarının artış olduğu gözlemlenmiştir. Her ne kadar sağlık çalışanlarının görevleri sırasında hasta ve hasta yakınların tarafından yapılan saldırılardaki suçların 2020 yılından itibaren tamamen uzlaştırmaya tabi suç kapsamından çıkarıldığı sağlıkta şiddet suçlarında Adli sürecin hemen başlatılması için Cumhuriyet Başsavcılıklarında soruşturma açıldığı ve Mahkemelere dava açıldığı görülmüştür. Sonuç olarak Türk Ceza Hukukumuzda Alternatif bir çözüm yöntemi olan Uzlaştırma Kurumu diğer Adli olaylarda etkin bir çözüm yöntemi olduğu elde edilen verilerden ve sonuçlardan anlaşıldığından, sağlıktaki şiddet vakalarının bazı suçlarının uzlaştırma tabi suç kapsamına tekrar alınarak toplumsal barışı sağlaması adına önemli bir hukuki adım olacağı düşünülebilir. Faillere verilen cezaların artırılması suçu önlemede tek başına etkin olamayacağı, verilecek eğitimlerle, kamu spotları ile, tanıtım broşürleri ile sağlıkta şiddet vakalarını azaltabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
In my master's thesis, I have attempted to examine incidents of violence committed against physicians and healthcare workers, particularly by patients and their relatives in healthcare institutions. I have also focused on the institution of mediation, an alternative dispute resolution method that has been implemented in Turkish Criminal Law since 2015. The reason I chose this topic for my thesis is the increasing number of violent incidents against healthcare workers both in Turkey and around the world. I aimed to explore the causes and consequences of such violence, as well as the role and functionality of the mediation mechanism in addressing violence in healthcare settings. In this study, I utilized research results from non-governmental organizations, survey data conducted by academics in various hospitals, books written on healthcare violence, legal sources, academic articles, and publications related to the mediation system. I also benefited from data provided by both the Ministry of Health and the Ministry of Justice. I employed both quantitative and qualitative research methods. Due to the lack of publicly disclosed data on incidents of violence against physicians and healthcare workers by the Ministry of Health, the exact number of such incidents could not be determined. However, based on studies and surveys conducted by NGOs and labor unions, it has been observed that the number of violent incidents against healthcare workers by patients and their relatives has significantly increased inTurkey. Although crimes committed by patients and their relatives against healthcare professionals during their duties were removed from the scope of mediation in 2020, and judicial processes are now initiated immediately through the Public Prosecutor's Offices with cases being filed in court, it has been seen that the prosecution process is still evolving. As a result, although mediation is an effective alternative resolution method in many criminal cases under Turkish Criminal Law, it can be considered that including certain healthcare violence offenses back within the scope of mediation may serve as an important legal step in promoting social peace. Increasing penalties alone may not be sufficient to prevent such crimes. Educational initiatives, public service announcements, and awareness brochures may also contribute significantly to reducing violence in the healthcare sector.