Uluslararası literatürde yabancı araştırmacılar tarafından İngilizce olarak kaleme alınan Türk makam müziği yayınları üzerine bir inceleme
A study on the articles focusing on Turkish makam music which were published in international journals, written in English by non-Turkish researchers
  1. Tez No: 957800
  2. Yazar: YAKUP ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE OYA LEVENDOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Makam Müziği, Osmanlı/Türk Müziği, Uluslararası Dergiler, Yabancı Araştırmacılar, Turkish Makam Music, Ottoman/Turkish Music, Internatioanl Journals, Non-Turkish Researchers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, uluslararası hakemli dergilerde yabancı araştırmacılar tarafından İngilizce olarak yazılan Türk makam müziği konulu makaleler incelenmiştir. Çalışma kapsamında değerlendirilen bu makalelerde Türk makam müziğinin hangi konularda ve nasıl bir bakış açısıyla ele alındığını anlamak amaçlanmıştır. Çalışmaya esas olan veriler Jstor, Web of Science ve Scopus veri tabanlarından elde edilmiştir. Bu veri tabanlarında“Turkish music”,“Ottoman music”,“Ottoman military music”,“Turkish maqam/makam music”,“traditional Turkish music”,“taksim/improvisation”,“Turkish military music”,“Janissary music”,“Turkish military bands”,“Turkish makam theory”ve“Turkish folk music”anahtar kelimeleriyle taramalar yapılmış ve 1935 ile 2023 yılları arasında yayınlanmış kırk altı makaleye ulaşılmıştır. Bu makaleler nitel bir yaklaşımla değerlendirilmiş ve yapılan çözümlemeler tümevarımsal tematik analizle gerçekleştirilmiştir. Bu analizlerde yayın özetleri temel alınmış, özetleri bulunmayan makaleler araştırmacı tarafından özetlenerek kodlamalara esas olacak biçime getirilmiştir. Sonuç olarak çalışma kapsamında değerlendirilen yayınlarda işlenen konulardan“Türk Makam Müziğinin Diğer Kültürler Üzerindeki Etkileri, Türk Müzik Tarihi, Türk Müziğinin Makam Müziği Coğrafyalarındaki Etkisi, Türk Müziği Teorisi, Alan Araştırmaları, Bağlama İcracılığı Üzerinden Gelenek Aktarımı, Türk Müzik İnkılabı ve İstanbul Müzik Festivali Değerlendirmesi”temalarına ulaşılmıştır. Operalar, tiyatro oyunları gibi temsiller ve Avrupa saraylarındaki düğün törenleri gibi etkinlikleri konu edinen çalışmalar ile Victor Belaiev, George Weldon, ve Max T. Krone tarafından yürütülen çalışmalarda Türk kültürüne yönelik oryantalist bir bakış açısı dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study; articles focusing on the diverse aspects of Turkish makam music which were published in international journals, written in English by non-Turkish researchers were analyzed. The aim was to understand which aspects of Turkish makam music were addressed by these researchers and the perspectives they adopted. The data forming the basis of this study was obtained from JSTOR, Web of Science, and Scopus databases. These databases were searched with the keywords“Turkish music”,“Ottoman music”,“Ottoman military music”,“Turkish maqam/makam music”,“traditional Turkish music”,“taksim/improvisation”,“Turkish military music”,“Janissary music”,“Turkish military bands”,“Turkish makam theory”and“Turkish folk music”, and a total of 46 articles published between 1935 and 2023 were reviewed. The evaluation of these articles was conducted using a qualitative approach and the inductive thematic analysis was used in analyses. The analyses were based on the abstracts of the articles and articles without abstracts were summarized by researcher. As the result, the themes such as“The Effects of Turkish Makam Music on Other Musical Cultures, Turkish Music History, The Effects of Turkish Music on Other Makam Music Cultures, Turkish Music Theory, Field Researches, Transmission of Tradition Through Bağlama Performance, Turkish Music Revolution and The Evolution of Istanbul Music Festival”were reviewed. Victor Belaiev, George Weldon, Max T. Krone and the writers of the articles, focusing on European operas and plays, and events such as wedding ceremonies in European palaces, adopted an orientalist point of view on Turkish culture in their works.