Eşref Ali Tânevî'nin günümüz fıkıh problemlerine ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of Ashraf Ali Thanwi's opinions on contemporary fiqh issues
- Tez No: 957801
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BAYDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Eşref Ali Tânevî, Güncel Fıkıh, Islamic Law, Contemporary Fiqh, Eshref Ali Tânevî
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, İslam hukukunun klasik mirasını merkeze alarak çağdaş dünyada karşılaşılan fıkhî sorunlara nasıl çözümler üretilebileceğini araştırmaktadır. Hint alt kıtasında yetişmiş önemli Hanefî fakihlerden biri olan Eşref Ali Tânevî'nin fetvalarından hareketle, günümüz ibadet, muamelat ve ceza hukuku alanlarındaki güncel meselelere dair değerlendirmeler yapılmakta ve çözüm önerileri sunulmaktadır. Tespitlerimize göre, tercihlerini belirlemede yaşadığı bölgenin örfü, halkın ihtiyaçları ve maslahatı önemli rol oynamaktadır. Çalışmada âdet gören kadının Kur'ân okuması, dijital cihazlarda yer alan mushaf metninden tilavet etmesi, sahurda ezan sonrası yeme-içmenin hükmü, fâsık imamın arkasında namaz kılınması gibi bireysel ibadetlere dair meselelerin yanı sıra piramidal satışlar, süftece işlemi, mülkiyeti satıcıya ait olmayan malların satışı, gayrimüslimlerle evlilik, mahallî mahkemelerde ta'zîr cezaları, kadının zarar gördüğü durumlarda boşanma talebi gibi toplumsal ve hukukî meseleler incelenmiştir. Bu meseleler hem klasik fıkıh kaynakları hem de çağdaş fetva kurumlarının görüşleri ışığında karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bu yönüyle çalışma, klasik fıkıh birikimi ile güncel problemler arasında işlevsel bir köprü kurmaktadır. Tânevî'nin mezhep içi görüş farklılıkları arasında zaman zaman zayıf görüşleri tercih ettiği, bazı fetvalarında ise mezhep dışı görüşleri benimsediği tespit edilmiştir. Klasik kaynaklarda doğrudan cevabı bulunmayan bazı meselelerde ise örfe ve zamanın ihtiyaçlarına dayalı yorumlar geliştirdiği gözlemlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışma, günümüz Müslümanlarının karşılaştığı yeni fıkhî problemlerin klasik fıkıh literatüründen kopmadan, örf, maslahat ve zamanın şartları gözetilerek nasıl çözülebileceğini göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores how Islamic law, rooted in its classical tradition, can respond to contemporary legal and jurisprudential challenges. Focusing on the fatwas of Ashraf Ali Thanwi, a prominent Ḥanafī jurist from the Indian subcontinent, the research analyzes current issues in the areas of worship, transactions, and criminal law, offering legal evaluations and possible solutions. Our findings indicate that Thanwi's legal preferences are strongly influenced by local customs, societal needs, and considerations of public welfare (maṣlaḥa). The study addresses a broad range of topics, including individual acts of worship such as whether menstruating women may recite the Qur'an, recitation from digital devices containing the muṣḥaf, eating after the call to prayer during suḥur, and following a morally compromised imam in prayer. It also engages with social and legal matters such as pyramid sales schemes, the legality of süftece transactions, the sale of property not owned by the seller, interfaith marriage, discretionary (ta'zir) penalties in secular courts, and divorce in cases where the woman is physically harmed. These topics are analyzed through a comparative approach using both classical fiqh sources and contemporary fatwa councils. Tânevî is observed to occasionally favor less dominant (zayıf) views within the school and, in some cases, adopt opinions outside the traditional Ḥanafī framework. On issues not explicitly addressed in classical literature, he often formulates responses grounded in custom and contextual necessity. There are also instances in which he later revised or withdrew his initial fatwas. Ultimately, this study aims to demonstrate that contemporary fiqh problems faced by modern Muslims can be addressed through the classical legal tradition, without abandoning the principles of custom (ʿurf), public interest (maṣlaḥa), and contextual sensitivity.