Bazı yüksek genlikli delta scuti yıldızlarının fotometrik incelemesi
A study of photometric observations of some high amplitude delta scuti stars
- Tez No: 95790
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEKERİYA MÜYESSEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Delta Scuti, CN Dra, DQ Cep, pulsating mechanism, instability strip, period analyse, catalogue
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI YÜKSEK GENLÎKLÎ DELTA SCUTI YILDIZLARININ FOTOMETRİK ÎNCELEMESÎ Serdar KOÇAK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Astronomi ve Uzay Bilimleri Anabilim Dah Danışman : Yard. Doç. Dr. Zekeriya MÜYESSEROĞLU Bu çalışmada, Hertzspnmg-Russell diyagramının kararsızlık kuşağı olarak bilinen bölgesinde bulunan Delta Scuti türü yıldızlardan üç tanesinin fotometrik gözlemleri yapılmıştır. Işık eğrilerinde zonklamadan kaynaklanan tekil veya çoğul dönemli değişimlerin araştırılması amaçlanmıştır. Gözlemler TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG)'nde bulunan 40 cm'lik Cassegrain teleskobu ile geniş band olarak sadece iki renkte (B, V) yapılmıştır. Gözlemlere ve sonuçlarına geçmeden önce zonklama ve nedenleri üzerinde durulmuştur. Zonklama yapan yıldızların sahip olabilecekleri temel ve olası zonklama mekanizmaları ile bu gruba giren yıldız türlerinin genel özellikleri ele alınmıştır. Delta Scuti yıldızlarının genel özelliklerinden detaylı olarak söz edilmiştir. Ayrıca Delta Scuti yıldızlarının yer aldığı Garcia et al. (1995) tarafından hazırlanan bir katalog ile dönem analizinde kullanılan programlar ek olarak sunulmuştur. Fotometrik gözlem için seçilen Delta Scuti türü yıldızlar DQ CepheL CN Draconis ve V620 Herculis'dir. Bu yıldızların hepsinin ışık eğrilerinin genlikleri zamanla değişim göstermektedir. DQ Cep ve CN Dra yıldızlarının gözlem verileri dönem analizi yapmaya olanak vermiştir. Diğer yıldız V620 Her'in fotometrik gözlemlerinin indirgenmesi sırasında literatürden seçilen denet yıldızından şüphelenilmiş ve bu yıldızın gözlem verileri analiz edilmemiştir. Yapılan analizler sonucu DQ Cephei yıldızının gözlem verileri iki ayrı frekansla temsil edilmiştir. CN Draconis yıldızının üç frekans ile zonklama yaptığı sonucuna varılmıştır. 2000, 118 sayfa Anahtar Kelimeler Delta Scuti, CN Dra, DQ Cep, zonklama mekanizmaları, kararsızlık kuşağı, dönem analizi, katalog
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis A STUDY OF PHOTOMETRIC OBSERVATIONS OF SOME HIGH AMPLITUDE DELTA SCUTI STARS Serdar KOÇAK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Astronomy and Space Science Supervisor : Asst. Prof. Dr. Zekeriya MÜYESSEROGLU In this work, fotometric observations of the three members of Delta Scuti stars which are short-period pulsators and situated at the beginning of the instability strip in HR diagram have been done. The aim is to determine their single or multiple pulsating periods by using their light curves. Observations of these stars have been carried out with 40 cm telescope of TÜBİTAK National Observatory and based on their broad band B, V. Beforermentioning observations and results, pulsating and -its" causes are considered. Basic and probable mechanism of pulsating stars and main properties of this kind of stars are discussed. General properties of Delta Scuti stars are explained in detail. A catalogue which is prepared from Garcia et al. (1995) and period analyse programs are given in additional. Delta Scuti type stars for observation are DQ Cep, CN Dra and V620 Her. For all of them amplitude of light curves are chancing in a short period of time. Observed and reduced datas of DQ Cep and CN Dra are sufficient to analyse their periods. While reducing the observation of the star V620 Her, although check star of V620 Her is chosen from literature, its datas are not analysed because of getting suspicious from the check star. As a result, for DQ Cep and CN Dra respectively two and three periods are obtained. 2000, 118 pages