Ratlarda deneysel siyatik sinir hasarında Çinko L-karnosinin farklı dozlarının iyileşme üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of different doses of Zinc L-carnosine on healing in an experimental sciatic nerve damage model in rats
  1. Tez No: 958018
  2. Yazar: SELİME NUR UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA GENÇCELEP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aksonetmezis, Çinko L-Karnosin, Rejenerasyon, Siyatik sinir
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Uysal S, Ratlarda Deneysel Siyatik Sinir Hasarında Çinko L-Karnosinin Farklı Dozlarının İyileşme Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veterinerlik Cerrahisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2025. Çalışmada ratlarda deneysel olarak oluşturulan siyatik sinir üzerinde aksonetmezis tipi hasar modelinin sağaltımında oral olarak Çinko L_karnosinin farklı uygulama dozlarının sinir iyileşmesi üzerine olan etkinliğinin klinik, biyokimyasal ve histopatolojik olarak araştırılması amaçlandı. Bu amaçla çalışmada 28 adet Wister albino cinsi dişi rat kullanıldı. Genel anesteziye alınan ratlarda sinir hasarı oluşturmak üzere arka sağ ekstremiteleri aseptik hale getirildi. Kas diseksiyonu ardından 30 saniye süreyle pens ile sıkıştırılarak aksonetmezis tipi hasar verildi. Ratlar her grupta yedi adet olacak şekilde (GrpK, Grp10, Grp20, Grp40) dört gruba ayrıldı. Kontrol grubu olarak ayrılan (GrpK) ratlara %10 tween-80 oral yolla 2 cc verildi. Çinko L-Karnosin %10 tween-80 içerisinde çözündürülerek 30 gün boyunca günde bir kez Grp10' a 10 mg/kg, Grp20'ye 20 mg/kg, Grp 40'a 40 mg/kg dozunda olacak şekilde verildi. Verilen dozlar ratlar üzerinde klinik olarak toksikasyona sebep olmadı. 1. 14. ve 30. günlerde Siyatik Fonksiyon Indeksi (SFI) testi uygulandı. En belirgin ayak izlerinin fotoğrafları çekilerek ImageJ programı ile ölçümleri gerçekleştirildi. Ratların ağırlık artışları haftalık ölçülerek doz ayarlaması yapıldı. 30. günde ratlar genel anestezi altında yüksek miktarda kan alınarak sakrifiye edildi. Ensizyon hattı ve sinir adezyonları makroskobik inceleme ile değerlendirildi. Siyatik sinir örnekleri histopatolojik inceleme için alındı. Klinik olarak SFI analizinde gruplar arasında istatiksel olarak fark yokken (p>0.05), grup içinde anlamlı fark vardı (p>0.05). Kan çinko analizinde ve makroskobik incelemede kontrol ve diğer gruplar arasında istatiksel olarak fark yoktu (p>0.05). Histopatolojik inceleme rejenerasyon, fibrozis, inflamasyon, vakuolizasyon ve neovaskülerizasyonun yönünden yapıldı. GrpK ve Grp10'da rejenerasyon ve neovaskülerizasyonun çok az olduğu fibrozis, inflamasyon ve vakuolizasyon ileri derecede olduğu belirlendi. Grp20 ve Grp40'ta rejenerasyonun en çok, fibrozis ve vakuolizasyonun ise en düşük olduğu belirlendi. Grp40'ta inflamasyon en az, neovaskülerizasyon ise en çoktu. Bu nedenle sinir rejenerasyonunda 40mg/kg dozunun en optimal sonucu verdiği kanaatine varılmıştır. Bu çalışmanın klinik ve histopatolojik sonuçlarına göre aksonetmezis tipi perifer sinir hasarında Çinko L-Karnosin'in inflamasyonu baskıladığı ve rejenerasyonu hızlandırdığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Uysal S. Evaluation of the Effects of Different Doses of Zinc L-Carnosine on Recovery in Experimental Sciatic Nerve Injury in Rats. Van Yüzüncü Yıl University, Institute of Health Sciences, Department of Surgery, Faculty of Veterinary Medicine, Master's Thesis, Van, 2025. This study aimed to evaluate the clinical, biochemical, and histopathological effects of different oral doses of Zinc L-Carnosine on nerve regeneration in a rat model of sciatic nerve axonotmesis. A total of 28 female Wistar albino rats were used. Following general anesthesia, the right hind limb of each rat was aseptically prepared, and axonotmesis-type injury was induced by compressing the sciatic nerve with forceps for 30 seconds. Rats were randomly divided into four groups (n=7 per group): control (GrpK), 10 mg/kg (Grp10), 20 mg/kg (Grp20), and 40 mg/kg (Grp40) Zinc L-Carnosine treatment. GrpK received 2 cc of 10% Tween-80 orally. Zinc L-Carnosine was dissolved in 10% Tween-80 and administered orally once daily for 30 days. The doses caused no signs of toxicity. The Sciatic Functional Index (SFI) test was performed on days 1, 14, and 30, and footprints were analyzed using ImageJ software. Body weights were monitored weekly for dose adjustment. On day 30, rats were sacrificed under general anesthesia, and blood samples were collected. Macroscopic evaluation of the incision site and nerve adhesions was performed. Sciatic nerves were collected for histopathological analysis.