Master atletlere 8 haftalık fonksiyonel spor ekipmanları ileyapılan kuvvet antrenmanlarının seçilmiş motorik özelliklerüzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of 8- week functional strength training with sports equipment on selected motoric characteristics in master athletes
- Tez No: 958017
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜRSEL BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel antrenman, Master atlet, Motorik özellikler, Kuvvet antrenmanı, Aktif yaşlanma, Functional training, Master athletes, Motor performance, Strength training, Active aging
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, master atletlerde fonksiyonel spor ekipmanlarıyla desteklenen sekiz haftalık kuvvet antrenmanlarının seçilmiş motorik performans parametreleri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, ön test–son test kontrol gruplu yarı deneysel desenle yürütülmüştür. Çalışma grubunu 20'si deney, 20'si kontrol grubunda olmak üzere toplam 40 erkek master atlet oluşturmuştur. Deney grubuna sekiz hafta boyunca haftada üç gün fonksiyonel kuvvet antrenmanı uygulanmış, kontrol grubu ise yalnızca kendi rutin sportif etkinliklerine devam etmiştir. Araştırmada uygulanan ölçme araçları şunlardır: T-Test (çeviklik), Hexagon Test (dinamik denge ve çeviklik), 20 metre ve 50 metre sürat testleri (hız), durarak uzun atlama testi (alt ekstremite patlayıcı kuvvet) ve el kavrama kuvveti testi (üst ekstremite izometrik kuvvet). Elde edilen veriler, bağımlı gruplar t-testi ve etki büyüklüğü analizleriyle değerlendirilmiştir. Deney grubunda yer alan katılımcıların tüm motorik testlerde ön test ve son test arasında istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler gösterdiği tespit edilmiştir (p < .05). Hexagon testi (d = 1.93) ve 50 metre sürat testi (d = 1.51) sonuçlarında çok yüksek düzeyde etki büyüklüğü gözlemlenmiştir. Diğer motorik testlerde ise orta ile yüksek düzey arasında değişen etki büyüklükleri tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, fonksiyonel spor ekipmanlarıyla desteklenen kuvvet antrenmanlarının, ileri yaş grubundaki bireylerin çeviklik, denge, sürat, patlayıcı kuvvet ve el kavrama gücü gibi motorik özelliklerini geliştirmede etkili bir yöntem olabileceğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, yaşla birlikte azalan fiziksel işlevselliğin korunması, günlük yaşamda bağımsızlığın artırılması ve performans odaklı hedeflere ulaşılması açısından bu tür programların önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of an eight-week strength training program supported by functional exercise equipment (TRX suspension trainer, Bosu ball, resistance bands, agility ladder, sağlık topu, and box jump) on selected motor performance parameters in master athletes aged 45 and above. The research was conducted using a quasi-experimental pretest–posttest control group design. A total of 40 male master athletes participated in the study, with 20 athletes assigned to the experimental group and 20 to the control group. The experimental group underwent functional strength training three days a week for eight weeks, while the control group continued only with their routine sporting activities. The motor performance tests administered were: T-Test (agility), Hexagon Test (dynamic balance and agility), 20-meter and 50-meter sprint tests (speed), standing long jump test (lower-body explosive strength), and handgrip strength test (upper-body isometric strength). The data were analyzed using paired-sample t-tests and effect size calculations. Participants in the experimental group showed statistically significant improvements in all motor tests from pretest to posttest (p < .05). Very large effect sizes were observed in the Hexagon Test (d = 1.93) and the 50-meter sprint test (d = 1.51), while moderate to large effect sizes were found in the remaining tests. No significant improvements were found in the control group. These findings suggest that strength training programs supported by functional equipment can be an effective method for enhancing motor performance parameters such as agility, balance, speed, explosive power, and grip strength in older adults. Accordingly, such programs may contribute to maintaining physical functionality, promoting independence in daily life, and achieving performance-related goals in the aging population.