Vajinal sıvı β -HCG ve kreatinin değerlerinin erken membran rüptürü tanısındaki yeri
The value of measurement of vaginal fluid creatinine and beta HCG in the diagnosis of premature rupture of membranes
- Tez No: 958019
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MUHCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Premature rupture of membranes (PROM), creatinine, β HCG
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perinatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
VAJİNAL SIVI β -HCG VE KREATİNİN DEĞERLERİNİN ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜ TANISINDAKİ YERİ BUTUN Z.Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Tezi, İstanbul, 2015. Amaç:Vajinal sıvı β -hcg ve kreatinin degerleri ile erken membran rüptürü tanısını doğrulamak. Materyal Method:Üçüncü trimesterdeki(28-40hafta) 150 gebe çalışmaya dahil edildi.Hastalar membran rüptürü durumuna göre iki gruba ayrıldı;grup 1 erken membran rüptürü olan grup(75 hasta),grup 2 erken membran rüptürü olmayan kontrol grubu(75 hasta).Üç mililitre steril salin posterior vajinal fornikse verilerek elde edilen yıkama sıvısı β- hcg ve kreatinin miktarlarını değerlendirmek için laboratuvara gönderildi.Elde edilen β hcg ve kreatinin miktarları iki grupta karşılaştırıldı. Sonuç: Grup 1(erken membran rüptürü olan grup) ve grup 2(erken membran rüptürü olmayan grup) için kreatinin değerleri 0,60 ±0,72(0,37) ve 0,22 ±0,11(0,2)ve β HCG değerleri 411,69±605,65(146) ve 12,71±24,63(3,9) olarak saptandı. Erken membran rüptürü olan grupta β hcg ve kreatinin değerleri istatiksel olarak anlamlı bulundu.(ppv
Özet (Çeviri)
The Value of Measurement of Vaginal Fluid Creatinine and Beta HCG in the Diagnosis of Premature Rupture of Membranes BUTUN B.Zeynep Kamil Research and Training Hospital, Thesis in Obstetrics and Gynecology, İstanbul, 2015. Objectives :The purpose of the present this study is to evaluate β -human chorionic gonadotrophin(β -hCG) and creatinine levels in the vaginal fluid regarding to diagnosis of premature rupture of membranes (PROM). Material and Methods: This study was conducted on 150 pregnant women in the third trimester (28–40 weeks). The patients were grouped as: (1)PPROM group (75 cases) and (2) intact membranes as control group (75cases). Three milliliters of sterile normal saline was inserted into the posterior fornix of the vagina and then vaginal fluid was aspirated.Creatinine and β -hCG levels in the vaginal fluid was measured β -hCG and creatinine levels were compared between the two groups. Results: The mean vaginal fluid level in groups 1 and 2 were 0,60 ±0,72(0,37) and 0,22 ±0,11(0,2) for creatinine and β HCG was positive in 411,69±605,65(146) and 12,71±24,63(3,9) respectively. There was a statistically significant difference regarding to mean creatinine and β hCG levels between two groups (P value < 0.001). Sensitivity,specificity, PPV, NPV and accuracy were all 66,67%,96%,%94,3,74,3% and 81,3% for creatinine and 94,6%,82,6%,84,52%,93,94% and 88,67% for β hCG in detecting PROM with a cut‐of value of 0.21 mg/dl for creatinine and 16 mIU/ml for β hCG. Conclusions: Measuring of β -hcg level in vaginal fluid is accurate, cheap and simple methods in the diagnosis of PROM. Also, measuring of Creatinine level is a simple and accurate method with a lower sensitivity and accuracy than for β -hcg