Genç futbolcularda core antrenmanlarının yön değiştirme ve sprint etkisinin incelenmesi
Investigtion of the effect of core training on changing direction and sprinting characteristics in young soccer players
- Tez No: 958021
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KIYICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Genç futbolcular, core antrenman, sprint, çeviklik, nitelikli eğitim, Young soccer players, core training, sprint, agility, and qualified training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışma, sekiz haftalık core antrenman programının gelişim ligindeki futbolculardaki yön değiştirme ve kısa mesafe sürat performansı üzerindeki etkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Yöntem: Gelişim liginde oynayan 22 futbolcu rastgele yöntemle araştırma (n = 11) ve kontrol (n = 11) gruplarına atanmıştır. Araştırma grubu, takım antrenmanlarına ek olarak haftada üç gün toplam 24 core egzersizi (plank, side-plank, köprü, burpee, mountain-climber vb.) uygulamıştır. Kontrol grubu ise rutin takım antrenmanına tabi olmuştur. Ön-son testlerde 10 m ve 20 m sprint süreleri ile Illinois çeviklik testi (Optojump Microgate-İtalya) fotosel sistemiyle, boy, kilo, Vücut Kitle İndeksi (VKİ), yağ yüzdesi ve yağsız kütle (Tanita TBF 300, Japonya) çok frekanslı biyoempedans yöntemiyle değerlendirilmiştir. Veriler, gruplar içinde eşleştirilmiş t-testi, gruplar arasında bağımsız t-testi ile analiz edilmiş; anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Bulgular: Araştırma grubunda ; Illinois testi süresi 16,47 ± 0,82 sn'den 15,39 ± 0,53 sn'ye (t = 6,82-7,89; p < 0.005)10 m sprint süresi 1,99 ± 0,09 sn'den 1,73 ± 0,06 sn'ye, 20 m sprint süresi 3,22 ± 0,09 sn'den 2,97 ± 0,11 sn'ye gerilemiştir. Kontrol grubunda is bu değişkenlerde anlamlı fark bulunmadı (p > 0.05). Vücut kompozisyonu parametreleri araştırma grubunda değişmezken, kontrol grubunda yalnızca yağ yüzdesi 1,36 % azalma tespit edildi (p=0.002). Son test karşılaştırmalarında Illıonis ve sprint göstergelerinde araştırma grubunun lehine istatistiksel olarak anlamlı farklar tespit edildi (p < 0.005). Sonuç: Rutin antrenman programına ek olarak yapılacak sekiz haftalık core antrenmanı, genç elit futbolcularda sürat ve yön değiştirme parametrelerine katkı sağlamıştır. Core egzersizlerin, uygulanabilirliği sayesinde sezon öncesi programlarda performans artırıcı bileşen olarak dahil edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to determine the effects of an eight-week core training program on change of direction and short-distance sprint performance in youth league soccer players. Method: Twenty-two football players competing in the youth league were randomly assigned to an experimental group (n = 11) and a control group (n = 11). The experimental group performed a total of 24 core exercises (such as plank, side-plank, bridge, burpee, and mountain climber) three times a week in addition to regular team training. The control group continued with routine team training only. Pre- and post-tests included 10 m and 20 m sprint times and the Illinois agility test, measured using a photocell system (Optojump Microgate, Italy). Height, weight, Body Mass Index (BMI), body fat percentage, and lean mass were assessed using a multi-frequency bioimpedance device (Tanita TBF 300, Japan). Data were analyzed using paired t-tests within groups and independent t-tests between groups, with the significance level set at 0.05. Findings: In the experimental group, the Illinois agility test time decreased from 16.47 ± 0.82 seconds to 15.39 ± 0.53 seconds (t = 6.82–7.89; p < 0.005), the 10 m sprint time from 1.99 ± 0.09 seconds to 1.73 ± 0.06 seconds, and the 20 m sprint time from 3.22 ± 0.09 seconds to 2.97 ± 0.11 seconds. No statistically significant changes were observed in these variables in the control group (p > 0.05). While body composition parameters remained unchanged in the experimental group, the control group showed a 1.36% decrease in body fat percentage (p = 0.002). Post-test comparisons revealed statistically significant differences in favor of the experimental group in both Illinois agility and sprint performance indicators (p < 0.005). Result: The eight-week core training added to the training program contributed to speed and change of direction parameters in young elite soccer players. Due to the applicability of core exercises, it is recommended to include them in pre-season programs.