Batı Türkiye'deki (Sinop-İskenderun hattının batısı) microtus epiroticus ondrias, 1966 (Mammalia: Rodentia)'un biyolojisi, ekolojisi ve yayılışı
Biology, ecology and distribution of microtus epiroticus ondrias, 1966 (Mammalia: Rodentia) in western Turkey (the west of Sinop-İskenderun line)
  1. Tez No: 95803
  2. Yazar: TOLGA KANKILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Microtia epiroticus, distribution, reproductive biology and growth, ecology, Turkey. iltUKUb*
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BATI TÜRKİYE'Kİ (SİNOP - İSKENDERUN HATTININ BATISI) MICROTUS EPIROTICUS ONDRIAS, 1966 (MAMMALIA: RODENTL\)'UN BİYOLOJİSİ EKOLOJİSİ VE YAYILIŞI Tolga KANKJLIÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilİm Dalı Danışman: Doç. Dr. Nuri YİĞİT Jüri: Prof. Dr. Ali DEMİRSOY Doç. Dr. Erkut KIVANÇ Doç. Dr. Nuri YİĞİT Bu çalışmada; Batı Türkiye'de (Sinop -İskenderun hattının batısı) 23 lokalitede arazi çalışması yapıldı ve 16 lokalitede Microtus epiroticus'un yayılış gösterdiği saptandı. Bu tflrfin çok girişil sığ yuvalara sahip olduğu ve yuvasında besin depolamadığı tespit edildi M epircticas'tm öreme biyolojisi ve doğum sonrası gelişimi arazi ve laboratuvar gözlemlerine dayanarak incelendi Üreme zamanlan Aralık İle Ekim aylan arasında olduğu belirlendi Hamilelik süresinin 20-21 gön arasında değiştiği, ortalama yavru sayısının 4,6 olduğu, yavrulann ortalama 2,3 gr. ağırlığında doğduğu tespit edildi Yavruların kürk gelişim) 7-9 günde tamamlandı. Gözler 9-12 günde, kulaklar 10-13 günde açıldı. Sütten kesilme 15-17 günde gerçekleşti. Doğumdan sütten kesilmeye kadar olan dönemde ağırlıktaki büyüme oranı yaklaşık alarak 0,45 grVgün, en yüksek büyüme oram İse 18. ile 24. günler arasında görülmüş olup yaklaşık olarak lgn/gün olduğu tespit edildi Üreme erginliğine dişiler en erken 3S günde, erkekler İse 42 günde ulaştılar. Erginleşme süresi 35-64 gün olarak belirlendi Bu türün ekolojisi ve habitat kullanımı dikkate alındığındayonca tanmı yapılan alanlar hariç tarım ve kültür arazileri üzerine zararlı etkilerinin olmadığı kanısına vanldL 2000, 58 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Microtus epiroticus, yayılış, üreme biyolojisi ve gelişim, ekoloji, Türkiye.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis BIOLOGY, ECOLOGY AND DISTRIBUTION OF MICROTUS EPIROTICUS ONDRIAS, 1966 (MAMMALIA: RODENTIA) IN WESTERN TURKEY (THE WEST OF SİNOP-İSKENDERUN LINE) Tolga KANKILIÇ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Assoc Prof. Dr. Nuri YÎ?İT Jury: Prof. Dr. All DEMİRSOY Assoc Prof. Dr. Erkut KIVANÇ Assoc Prof. Dr. Nuri Yİ?İT In this study, the field work was conducted In 23 localities in western Turkey and Mkroius epiroticus was recorded from 16 localities. It was determined that this vole has a shallow burrow with numerous entrances and does not store food in Its burrow. The reproductive biology and postnatal development of Microtia epiroticus were examined by basing on field and laboratory observations. It was determined that the reproductive time occurred between December and October. The duration of pregnancy varied from 20 to 21 days. The average Utter size was 4,56 and young were born in an average weight of 2,3 g. The fur of Utters developed at an age of 7-9 days. The eyes opened on 9- 12, and the ears opened on 10-13 days. Weaning took place at an age of 15-17 days. In the period from birth to weaning, growth rate of the weight was found about 0,45 g/day, however the highest growth rate was occured beetween 18. and 24. days and it was determined that it was approximately 1 g/day. Females reached to reproduction maturity at least in 35 days, males reached In 42 days. Maturity period was determined to be 35-64 days. By the considering their ecology and habitat preference, tt can be said that M. epirotkus is not pests of agriculture and culture fields,except clover fields. 2000,58 pages.