Bazı sebzelerde tohum uygulamalarında mekanizasyon olanaklarının incelenmesi
An Investigation on the mechanization possibilities of priming for some vegetables
  1. Tez No: 95802
  2. Yazar: HÜLYA KARABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇOLAK, DOÇ. DR. İBRAHİM DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Osmotic priming, onion, pepper, automatic control
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI SEBZELERDE TOHUM UYGULAMALARINDA MEKANİZASYON OLANAKLARININ İNCELENMESİ Hülya KARABAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinalan Anabilim Dalı Danışman : Doç.Dr. Ahmet ÇOLAK 2.Danışman : Doç.Dr. İbrahim DEMİR Bu çalışmada, bir tohum kalitesini geliştirme düzeneği tasarımlanıp imal edilmiş, bu düzenekle soğan ve biber tohumlan üzerinde osmotik priming uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bu uygulama ile yüksek çimlenme oranına, hızlı çıkış gücüne, çıkış homojenliğine ve düşük çimlenme hızına sahip kaliteli tohumlar elde etmek amaçlanmıştır. Osmotik priming uygulaması için geliştirilen düzeneğin bazı aşamalarında otomatik kumanda sağlanmıştır. Tohum kalitesini geliştirme düzeneğinde distile su ve PEG 6000 solüsyonu ile gerçekleştirilen osmotik priming uygulamasında belli zaman periyotlarında sabit sicaklikta, solüsyona sürekli hava verilerek kariştirma sağlanarak gerçekleştirilen uygulamalar sonrasinda, tohumlar yikanip isi etüvünde kurutulmuşlardır. ISTA kurallarına güre yapılan 14 günlük çimlendirme deneylerinden sonra yapılan Duncan testi sonuçlarina göre soğan ve biber tohumlarında çikiş homojenliği saglanmiştir. Priming uygulanmişygulanmiş tohumlarda kontrol tohumlarina göre daha yüksek çimlenme gücü ve daha yüksek çimlenme hizi elde edilmiştir. 2000, 42 sayfA Anahtar Kelimeler Osmotik priming, soğan, biber, otomatik kontrol
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis THE ANALYSE OF MECHANISATION POSSIBILITIES IN SOME KIND OF VEGETABLE SEED TREATMENT Hülya KARABAŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Machinery Supervisor : Asocc.ProfDr.Ahmet ÇOLAK 2. Supervisor : Asocc.Prof.Dr.îbrahim DEMİR In this work, using mechanism of produced seed treatment quality an osmotic priming application has been confirmed on onion and pepper seeds. The aim of this practise is to achieve good quality seeds which passess high germination percentage, speed in seedling emergence homogeneousness emergence and decrease in mean germination time. In some phases of the mechanism which is produced for osmotic priming application an automatic controller is being ensured. In the mechanism of treating good quality seedling, distilled water and PEG 6000 solution has been used to achieve osmotic priming application and this is confirmed by given air perpetually to the solution in uniform temperature and certain period. After providing stirring application the seeds are washed and dried in cabin. According to the results of DUNCAN test, which was made after the 14 days seedling tests of ISTA, it is approved that a homogeneousnass emergence has been provided in onion and pepper seeds in the primed seeds in comparison with untreated seeds there is an increase in the speed of seedling performance and decrease in mean germination. A conformable priming time has been stated for onion and pepper seeds. 2000, 42 pages