İleri yaş bireylerde uzaktan egzersiz uygulamasının etkinliği ve kullanılabilirliği
Effectiveness and usability of remote exercise application in elderly individuals
  1. Tez No: 958111
  2. Yazar: KÜBRA UYANIKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE ZAYİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Geriatri, Sağlık Yönetimi, Geriatrics, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: ileri yaş bireyler, çevrim içi egzersiz, yaşam kalitesi, denge, kullanılabilirlik, older adults, online exercise, quality of life, balance, usability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Bilişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: İleri yaş bireyler için çevrimiçi Qigong egzersiz programı geliştirmek ve yaşlı bireyler için çevrimiçi egzersiz eğitimlerin kullanılabilirliğini ve çevrimiçi egzersiz çalışmalarının yaşlılarda denge ve yaşam kalitesine olan etkilerini ölçmek amaçlanmıştır. Bu çalışma ile çevrimiçi egzersiz programlarının etkinliği ve kullanılabilirliği incelenerek, ileri yaş bireylerin teknolojinin potansiyellerinden yararlanarak fiziksel aktifliklerinin artması ve yaşam kalitelerinin iyileştirilmesi yönelik bilgi sağlayarak literatüre katkı sağlaması beklenmektedir. Yöntem: Araştırma, tek grup ön test-son test deseninde gerçekleştirilmiştir. Anadolu Üniversitesi Tazelenme Üniversitesi'ne kayıtlı 60 yaş ve üzeri bireyler çalışmaya dahil edilmiştir. Veriler Yaşam Kalitesi Ölçeği, Berg Denge Ölçeği ve Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. 8 hafta süren çevrimiçi Qigong egzersiz programını 39 kişi tamamlamıştır. İstatistiksel analizlerde parametrik ve nonparametrik testler kullanılmıştır. Bulgular: Çevrimiçi egzersiz programı sonrası yaşam kalitesi ve denge puanlarında istatistiksel olarak anlamlı artış bulunmuştur. Katılımcıların SUS puan ortalaması 79,87 olarak ölçülmüş, bu da algılanan yüksek kullanılabilirlik düzeyine işaret etmektedir. Demografik değişkenler ve teknoloji kullanım düzeyi ile yaşam kalitesi ve denge gelişimi arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. Öznel değerlendirmelerde ise katılımcıların çoğunluğu online egzersizlerin yaşam kalitelerine ve dengelerine olumlu katkı sağladığını belirtmiştir. Sonuç: Bu çalışma, çevrimiçi Qigong egzersiz programlarının ileri yaş bireylerde dengeyi artırmada, yaşam kalitesini iyileştirmede ve kullanılabilir algılanan bir müdahale yöntemi olarak uygulanabilir olduğunu göstermektedir. Çevrimiçi egzersizlerin, yaşlı bireylerin aktif yaşlanma süreçlerine katkı sağlayabilecek etkili bir yöntem olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to develop an online Qigong exercise program for older adults and to assess the usability of online exercise training as well as the effects of online exercise interventions on balance and quality of life among elderly individuals. By examining the effectiveness and usability of online exercise programs, this research seeks to contribute to the literature by providing insights into how older adults can benefit from technology to enhance their physical activity levels, social engagement, and overall quality of life. Method: The research was conducted using a single-group pretest-posttest design. Individuals aged 60 and above who were enrolled in Anadolu University's“Tazelenme University”were included in the study. Data were collected using the CASP-19 Quality of Life Scale, the Berg Balance Scale, and the System Usability Scale (SUS). A total of 39 participants completed the 8-week online Qigong exercise program. Both parametric and non-parametric statistical tests were employed for data analysis. Results: Statistically significant improvements were found in participants' balance and quality of life scores following the online exercise program (p < 0.05). The mean SUS score was 79.87, indicating a high level of perceived usability. No significant relationships were observed between demographic variables, levels of technology use, and changes in quality of life or balance. However, in subjective evaluations, the majority of participants reported that online exercises contributed positively to their quality of life and balance. Conclusion: The findings suggest that online Qigong exercise programs are applicable and perceived as usable interventions for improving balance and enhancing quality of life among older adults. Online exercise appears to be an effective method that can support active aging processes in elderly populations.