Topikal olarak uygulanan kuşburnu çekirdeği yağı ve zeytin yağının yara iyileşmesi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of topically applied rosehip seed oil and olive oil on wound healing
  1. Tez No: 958565
  2. Yazar: FUNDA GÜL KIYAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM AYDIN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: L929, Zeytinyağı, Kuşburnu çekirdeği yağı, TGF-β, VEGF, Yara iyileşmesi, L929, Olive oil, Rosehip seed oil, TGF-β, VEGF, Wound healing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık ve Biyomedikal Bilimler (Disiplinlerarası) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Topikal Olarak Uygulanan Kuşburnu Çekirdeği Yağı Ve Zeytin Yağının Yara İyileşmesi Üzerine Etkilerinin Araştırılması Bu çalışmada, in vitro ve in vivo modeller kullanılarak kuşburnu çekirdeği yağı ve zeytinyağının yara iyileştirme etkileri değerlendirilmiştir. Yağların kimyasal bileşimini belirlemek için GC-MS analizi yapılmış ve kuşburnu çekirdeği yağının ağırlıklı olarak linoleik asit (%45,46) içerdiği, zeytinyağının ise oleik asit açısından zengin (%78,16) olduğu ortaya çıkmıştır. Bu yağların farklı konsantrasyonlarının sitotoksik etkileri, L929 fare fibroblast hücre hattında MTT testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Ek olarak, yara kapanması üzerindeki etkilerini incelemek için in vitro çizik testi yapılmıştır. Kontrol grubunda yara kapanma oranı %85,22 iken, %0,1 kuşburnu çekirdeği yağı grubunda %96,49'a ve %0,01 zeytinyağı grubunda %92,67'ye yükselmiştir. Kuşburnu çekirdeği ve zeytinyağı kombinasyonu %91,72'lik bir yara kapanma oranı ile sonuçlanmıştır. Sıçanlarda in vivo eksizyonel yara modelinde, terapötik potansiyellerini değerlendirmek amacıyla 10 gün boyunca yağların topikal uygulaması gerçekleştirilmiştir. Negatif kontrol grubu %52,97 yara iyileşme oranı, kuşburnu çekirdeği yağı ile tedavi edilen grup ise %69,13'lük bir iyileşme oranı göstermiş, bunu zeytinyağı grubunda %57,13 ve karışık yağ grubunda %60,43 izlemiştir. Histopatolojik analizler, kuşburnu çekirdeği yağı ile tedavi edilen grupta önemli epitel doku rejenerasyonu olduğunu ortaya koymuştur. Bu grupta ayrıca en yüksek VEGF ve TGF-β ekspresyonu ve en yüksek toplam antioksidan kapasite (TAS) seviyeleri belirlenirken, oksidatif stresinde en etkili şekilde azaldığı belirlenmiştir. Bu bulgular, kuşburnu çekirdeği yağının zeytinyağına kıyasla üstün yara iyileştirme etkinliği gösterdiğini, bunun muhtemelen gelişmiş antioksidan kapasitesi, daha fazla epitel doku rejenerasyonu ve daha yüksek VEGF ve TGF-β ekspresyon seviyeleri nedeniyle olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effects of Topically Applied Rosehip Seed Oil and Olive Oil on Wound Healing This study evaluates the wound healing effects of rosehip seed oil and olive oils using in vitro and in vivo models. GC-MS analysis was performed to determine the chemical composition of the oils, revealing that rosehip seed oil predominantly contained linoleic acid (45.46%) while olive oil was rich in oleic acid (78.16%). The cytotoxic effects of different concentrations of these oils were assessed using the MTT assay in the L929 mouse fibroblast cell line. Additionally, an in vitro scratch assay was conducted to examine their effects on wound closure. The wound closure rate in the control group was 85.22%, increasing to 96.49% in the 0.1% rosehip seed oil group and 92.67% in the 0.01% olive oil group. The combination of rosehip seed and olive oils resulted in an 91.72% wound closure rate. In the in vivo excisional wound model in rats, topical application of oils for 10 days was performed to assess their therapeutic potential. The negative control group exhibited a 52.97% wound healing rate, whereas the rosehip seed oil-treated group showed an improved rate of 69.13%, followed by 57.13% in the olive oil group and 60.43% in the mix oil group. Histopathological analyses revealed significant epithelial tissue regeneration in the rosehip seed oil-treated group, which also exhibited the highest VEGF and TGF-β expression levels, along with the greatest total antioxidant capacity (TAS) and the most effective reduction of oxidative stress. These findings indicate that rosehip seed oil exhibits superior wound healing efficacy compared to olive oil, likely due to its enhanced antioxidant capacity, greater epithelial tissue regeneration, and higher VEGF and TGF-β expression levels.