Generation of induced pluripotent stem cells from human fibroblast cell lines
İnsan fibroblast hücre hatlarından uyarılmış pluripotent kök hücre eldesi
- Tez No: 958635
- Danışmanlar: PROF. DR. AHTER DİLŞAD ŞANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: İndüklenmiş pluripotent kök hücre, Sodyum bütirat, Lentiviral vektör, Induced pluripotent stem cells, Sodium butyrate, Lentiviral vectors
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gen ve Hücre Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: İndüklenmiş pluripotent kök hücreler (iPKH'ler), her üç germ tabakasına ait hücrelere farklılaşabilme ve kendini sürekli yenileyebilme yetenekleri ile dikkat çeken, insan biyolojisinin in vitro modellenmesinde ve gen ve hücre tedavilerinde çok önemli potansiyel atfedilen hücrelerdir. Ancak iPKH oluşturma süreçleri, etkinliği düşük ve uzun süreli kültür gerektiren metodolojilerdir ve etkinlik ve güvenlilik açısından geliştirilmeleri gerekmektedir. Çalışmamızda, HFF-1 insan fibroblast hücrelerinin yeniden programlama faktörlerini kodlayan entegre olmayan lentiviral vektörler (integrase-deficient lentiviral vectors; IDLV-OSK'lar) aracılığıyla ve etkinliği artırıcı küçük molekül sodyum butirat desteği ile iPKH'lere yeniden programlanmasını hedefledik. Yöntem: Çalışmamızda, HFF-1 fibroblast hücrelerinin pluripotensiye yeniden programlanması amacıyla, Oct4, Sox2 ve Klf4 transkripsiyonel regülatörlerini kodlayan IDLV-OSK vektörler kullanıldı. Viral vektörün yanı sıra, epigenetik modülatör destek molekül olarak histon deasetilaz inhibitörü olan sodyum butirat protokole dahil edildi. Uygulanan yeniden programlama protokolümüz ile 9-12 gün içinde pasajlanabilir koloniler elde edildi. Elde edilen iPKHler, morfolojik karakterizasyonun yanı sıra hücre yüzeyinde ifade edilen (alkalin fosfataz, Tra-1-81, Tra-1-60) ve nüklear konumlu (Oct4, Klf4, c-myc, Nanog) pluripotensi belirteçlerinin ekspresyonları ile karakterize edildi. Bulgular: Tez çalışmamızda, IDLV-OSK'lar kullanılarak ve histon deasetilaz desteği ile iPKH'ler elde edildi. Elde edilen koloniler, beklenen morfolojik özellikleri sergiledi. Kolonilerde yüzey ve nüklear pluripotensi belirteçlerinin ekspresyonları gösterildi. Sonuç: Çalışmamızda IDLV-OSK vektör sistemi ve sodyum butiratın birlikte kullanıldığı geriye programlama yaklaşımı, farklı hücrelerin etkin ve güvenlilik potansiyeli yüksek bir metodoloji aracılığıyla geriye programlanarak in vitro modelleme ve deneysel terapötik çalışmalarda kullanılma potansiyeli açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Induced pluripotent stem cells (iPSCs) possess the remarkable abilities to differentiate into cell types from all three germ layers and to self-renew indefinitely. These features make them highly valuable for in vitro modeling of human biology and gene and cell therapies. However, current methods for iPSC generation are often inefficient and require prolonged culture periods, necessitating improved protocols with enhanced safety and efficacy. In this study, we aimed to reprogram HFF-1 human fibroblasts into iPSCs using integration-deficient lentiviral vectors (IDLV-OSKs) encoding the reprogramming factors Oct4, Sox2, and Klf4, along with sodium butyrate as a supporting small molecule to increase efficiency. Methods: In our study, IDLV-OSK vectors encoding the transcriptional regulators Oct4, Sox2, and Klf4 were used to reprogram HFF-1 fibroblast cells into pluripotency. In addition to the viral vector, the epigenetic modulator sodium butyrate, which is a histone deacetylase inhibitor, was used as a supportive molecule. With our applied reprogramming protocol, colonies suitable for passaging were obtained within 9–12 days. The resulting iPSCs were characterized morphologically and also by the expression of pluripotency markers expressed on the cell surface (alkaline phosphatase, Tra-1-81, Tra-1-60) and those located in the nucleus (Oct4, Klf4, c-Myc, Nanog). Results: We generated iPSCs using IDLV-OSKs with the support of a histone deacetylase inhibitor. The resulting colonies exhibited the expected morphological characteristics. The expression of surface and nuclear pluripotency markers was demonstrated in the colonies. Conclusion: Our findings demonstrate that IDLV-OSK vectors, along with sodium butyrate, constitute an efficient and potentially safe approach for reprogramming human fibroblasts into iPSCs with our protocol. This method holds promise for efficient and safer applications in disease modeling and the development of experimental therapeutic strategies.