Çevrimiçi öğrenmede insan odaklı öğretim stratejilerinin öğrenen katılımına etkisi
The impact of humanized online teaching strategies on learner engagement in online learning
- Tez No: 958636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: çevrimiçi öğrenme, uzaktan eğitim, insan odaklı öğretim, öğrenen katılımı, sosyal bulunuşluk, etkileşim, online learning, distance education, humanized online teaching, learner engagement, social presence, interaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın amacı, çevrimiçi öğrenmede insan odaklı öğretim stratejilerinin öğrenenlerin derse katılımı üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, karma araştırma yöntemi benimsenmiş ve açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırma, lisansüstü eğitim düzeyinde tezsiz bir yüksek lisans programında on iki hafta süreyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nicel veriler, grup içi deneysel desen çerçevesinde tekrar ölçümlerle; nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Araştırma, gönüllü olarak katılan 28 öğrenen ile bir ders sürecinde yürütülmüş ve öğrenen katılımının yanı sıra öğrenenlerin akademik performansları da ölçülmüştür. Araştırma verileri, derse katılım ölçeği, başarı testleri ve yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Nicel bulgular, insan odaklı öğretim stratejilerinin öğrenenlerin derse katılımı ve akademik performansı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığını göstermektedir. Buna karşın, nitel bulgular, insan odaklı öğretim stratejilerinin öğrenenlerin öğrenme deneyimlerini, derse katılımlarını ve akademik performanslarını olumlu yönde etkilediğine işaret etmektedir. İçerik analizi ile çözümlenen nitel veriler; öğrenen refahı ve konforu, akademik memnuniyet, eğitmen-öğrenen ilişkileri ve uzaktan eğitim algısı olmak üzere dört ana tema altında toplanmıştır. Katılımcılar, ders ortamını samimi ve rahat bulduklarını, insan odaklı öğretim stratejilerinin derse katılımlarını artırdığını belirtmiştir. Ayrıca, eğitmenin yaklaşımı ve dersin planlı yapısı öğrenme sürecini destekleyen başlıca unsurlar olarak öne çıkmıştır. Araştırma bulguları, çevrimiçi öğrenmede insan odaklı öğretim stratejilerinin bilişsel çıktılardan öte duyuşsal boyutta önemli etki yarattığı ve destekleyici bir öğrenme ortamı sunduğunu ortaya koymaktadır. Araştırmaya ilişkin bulgular mevcut alan yazın bağlamında tartışılmış ve gelecekteki araştırmalara yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of humanized online teaching strategies on learner engagement. To address this aim, a mixed-methods approach was adopted, employing an explanatory sequential design. The study was conducted over a period of twelve weeks in a non-thesis graduate program at the postgraduate level. Quantitative data were collected through repeated measures within a within-subjects experimental design, while qualitative data were collected through semi-structured interviews. The study was conducted during a course with 28 volunteer participants and the learners' academic performance during the course was also measured. Data were collected using a student engagement scale, achievement tests, and semi-structured interviews. Quantitative findings indicated that humanized online teaching strategies did not have a statistically significant impact on learners' engagement or academic performance. However, qualitative findings suggested that these strategies positively influenced learners' learning experiences, engagement, and perceptions of success. The qualitative data, analyzed through content analysis, were categorized under four main themes: learner well-being and comfort, academic satisfaction, instructor-learner relationships, and perception of distance education. Participants reported that they found the course environment warm and comfortable, and that humanized online teaching strategies increased their engagement. Moreover, the instructor's attitude and the structured nature of the course were highlighted as key elements supporting the learning process. The findings reveal that in online learning environments, humanized online teaching strategies have a notable impact on affective dimensions beyond cognitive outcomes and provide a supportive learning environment. The results are discussed in the context of existing literature, and suggestions for future research are provided.