Ödeme sistemlerinde yapay zeka ve güncel teknolojilerin küresel kullanımı: kullanıcı algısı ve kabul analizi
Ödeme si̇stemleri̇nde yapay zeka ve güncel teknoloji̇leri̇n küresel kullanimi: kullanici algisi ve kabul anali̇zi̇
- Tez No: 958730
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Bilim ve Teknoloji, Banking, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Dijital Ödemeler, Yapay Zeka, Kullanım Niyeti, Kullanıcı Algısı, Teknoloji Kabulü
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, ödeme sistemlerinde yapay zeka ve güncel teknolojilerin kullanımını inceleyerek Türkiye'deki kullanıcıların bu teknolojilere olan algı ve kullanım niyetlerini analiz etmektedir. Yapay zeka, blockchain, QR kod, NFC/IoT tabanlı ödemeler, biyometrik teknolojiler ve dijital cüzdanlar gibi yeni nesil teknolojilerinin ödeme sistemlerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Araştırmada hizmet kalitesi, algılanan kullanım kolaylığı, algılanan risk, algılanan güvenlik, sosyal etki, uyumluluk ve yaş faktörlerinin kullanım niyeti üzerindeki etkisi nicel yöntemlerle analiz edilmiştir. 200 katılımcıyla yürütülen anket çalışması sonucunda, hizmet kalitesi ve kullanım kolaylığı algısının kullanım niyetini pozitif yönde etkilediği, güvenlik kaygılarının ise sınırlı düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca dijital ödeme yöntemlerini kullanmayan bireylerin kullanım engelleri tematik analizle ortaya konmuştur. Çalışma, finansal teknoloji literatürüne katkı sağlamanın yanı sıra, ödeme sistemleri sağlayıcıları için stratejik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the use of artificial intelligence and contemporary technologies in payment systems, analyzing user perceptions and adoption intentions in Turkey. The impact of next-generation technologies, such as artificial intelligence, blockchain, QR code payments, NFC/IoT-based payments, biometric technologies, and digital wallets, on payment systems is evaluated. The effects of service quality, perceived ease of use, perceived risk, perceived security, social influence, compatibility, and age on usage intention were analyzed using quantitative methods. A survey conducted with 200 participants revealed that service quality and perceived ease of use positively influence usage intention, while security concerns have a limited impact. Additionally, barriers to adoption among individuals not using digital payment methods were identified through thematic analysis. The study contributes to the financial technology literature and provides strategic recommendations for payment system providers.