Septorinoplasti sonrasi hemşireler tarafından verilen lenfatik cilt masajı eğitiminin ödem ve ekimoz gelişimine etkisinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effect of lymphatic skin massage given by nurses on edema and ecchymosis development after septorhinoplasty
- Tez No: 958942
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLEYHA SEKİ, PROF. DR. OZAN GÖKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Lenfatik Masaj, Ödem, Ekimoz, Ağrı, Septorinoplasti, Lymphatic Massage, Edema, Ecchymosis, Pain, Septorhinoplasty
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Bu araştırma septorinoplasti cerrahisi geçirmiş olan hastalara öğretilen ve hastaların nazal cilt ile göz çevresine uygulamış olduğu lenfatik cilt masajının cerrahi sonrası ödem, ekimoz ve ağrı gelişimine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz servisinde 01.08.2023 – 31.07.2024 tarihleri arasında tek cerrah tarafından septorinoplasti cerrahisi uygulanan ve osteotomi yapılan hastalar oluşturmuştur. Verilerine ulaşılabilen 18-65 yaş aralığındaki hastalar arasında son takiplerinde düzenli cilt masajı yaptığını bildiren 18 kişi masaj grubuna dahil edilirken, cilt masajı yapmadığını belirten 17 kişi kontrol grubuna dahil edilmiştir ve toplam örneklem büyüklüğü 35 hasta olarak belirlenmiştir. Septorinoplasti cerrahisi geçiren hastalar ameliyat sonrası 1., 4., 10. ve 20. günlerde ödem, ekimoz ve ağrı düzeyleri yönünden değerlendirilmiş ve iki grup karşılaştırılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Pearson ki-kare testi, Fisher'ın kesin testi, Shapiro-Wilk testleri, Student-t testi, Kruskal-Wallis H testi, post-hoc Bonferroni düzeltmesi, Mann-Whitney u testi, Friedman testi ve Wilcoxon testi kullanılmıştır. Ameliyat sonrası lenfatik cilt masajı uygulayan hastaların uygulamayan hastalara göre; 4. gün ödem ve VAS ağrı düzeylerinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Ameliyat sonrası masaj uygulayan hastaların, 4., 10., ve 20. gün üst ve alt göz kapağı ekimoz düzeyinin daha düşük olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was conducted to evaluate the effects of lymphatic skin massage which was taught to patients who underwent septorhinoplasty surgery and applied it to the nasal skin and periorbital area on the development of postoperative edema, ecchymosis, and pain. The universe of the study consisted of patients who underwent septorhinoplasty surgery osteotomy by a single surgeon at the Otorhinolaryngology Department of Muğla Training and Research Hospital between August 1, 2023, and July 31, 2024. Among the patients aged between 18 and 65 whose data were available, 18 patients who reported performing regular skin massage during their last follow-up were included in to the massage group and 17 patients who stated that they did not performed skin massage were included in to the control group, resulting in a total sample size of 35 patients. Patients who underwent septorhinoplasty surgery were evaluated in terms of edema, ecchymosis, and pain scores on postoperative 1st, 4th, 10th, and 20th days and two groups were compared. In the evaluation of the data, descriptive statistics, Pearson's chi-square test, Fisher's exact test, Shapiro-Wilk test, Student's t-test, Kruskal-Wallis H test, post-hoc Bonferroni correction, Mann-Whitney U test, Friedman test, and Wilcoxon test were used. It was determined that patients who applied lymphatic skin massage after surgery had lower edema levels and pain levels according to VAS on the 4th day compared to patients who did not. It was determined that patients who applied massage after surgery had upper and lower eyelid ecchymosis levels on the 4th, 10th, and 20th days were determined lower.