Influence of anxiety and self-management on awake bruxism in patients with temporomandibular disorders
Temporomandibular bozukluklara sahip hastalarda anksiyete ve özyönetimin uyanıklık bruksizmine etkisi
- Tez No: 958976
- Danışmanlar: PROF. DR. KORAY ORAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Uyanıklık Bruksizmi, Temporomandibular Rahatsızlık, Ağız Sağlığı ile İlişkili Yaşam Kalitesi, Psikolojik Faktör, Öz Yönetim, Awake Bruxism, Temporomandibular Disorder, Anxiety, Oral Health-Related Quality of Life, Psychological Factor, Self Management
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, 27 hastadan oluşan bir örneklemde uyanıklık bruksizmi (UB) frekansları, anksiyete seviyesi, temporomandibular rahatsızlık tanıları, demografik faktörler, yaşam tarzı faktörleri ve ağız sağlığına bağlı yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçladı. Ayrıca, 15 hastadan oluşan bir örneklemde UB sıklıklarını azaltmada bir öz-yönetim müdahalesinin etkinliğini değerlendirdi. Değerlendirmeler, akıllı telefon uygulaması aracılığıyla ekolojik anlık değerlendirme, Ağız Alışkanlıkları Kontrol Listesi, Durumluk Sürekli Kaygı Envanteri-Sürekli ve Ağız Sağlığı Etki Profili kullanılarak yapıldı. Tanılar ise Temporomandibular Rahatsızlıklar için Tanı Kriterleri protokolüne göre tek bir araştırmacı (O.A.) tarafından belirlendi. Sonuçlar, uyanıklık bruksizmi sıklıkları (özellikle kas kasılması, diş teması ve diş sıkması) ile bunlara karşılık gelen Ağız Alışkanlıkları Kontrol Listesi skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyonlar olduğunu gösterdi, bu durum minimum hatırlama yanlılığı ile güvenilir, gerçek zamanlı bir değerlendirme aracı olarak kullanımını doğruladı. Ayrıca, anksiyete ile genel uyanıklık bruksizmi frekansı (özellikle diş teması, diş sıkması) istatistiksel olarak pozitif korelasyon gösterdi. Bu çalışmada ortalama uyanıklık bruksizmi frekansı %45,8 idi; en yaygın davranış olarak hafif diş teması (%25,3), ardından diş sıkması (%10.5), kas kasılması (%9.9) ve diş gıcırdatması (%0.1) geldi. Özellikle, kadınlar erkeklere kıyasla toplam bruksizm, kas kasılması, diş teması ve diş sıkması frekansı açısından istatistiksel olarak daha yüksek değerler gösterdi, bu durum uyanıklık bruksizminin cinsiyetle ilişkili bir bağlantısını gösterdi. Temporomandibular rahatsızlık tanısı olan hastalar, özellikle miyalji, istatistiksel olarak daha yüksek uyanıklık bruksizmi frekansları gösterdi. Yaşam tarzı faktörleri arasında, ara sıra alkol tüketen bireylerde genel UB frekansı istatistiksel olarak daha yüksek bulundu, fakat sigara içme ve kahve tüketimi ile istatistik açısından önemli bir ilişki bulunmadı. Ayrıca çalışmada, evli bireyler istatistiksel olarak daha yüksek OHIP-14 skorları bildirdi. Davranışsal izleme ve yapışkan not hatırlatıcıları ile uyanıklık bruksizminden kaçınma stratejilerini içeren öz-yönetim müdahalesi, genel UB frekansında bir azalmaya yol açtı.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the relationship between awake bruxism (AB) frequencies, anxiety levels, temporomandibular disorder (TMD) diagnoses, lifestyle/demographic factors, and oral health-related quality of life (OHRQoL) in a sample of 27 patients, and evaluate the efficacy of a self-management (SM) intervention in reducing AB frequencies in a sample of 15 patients. Assessments were conducted using ecological momentary assessment (EMA) via a smartphone application, the Oral Behavior Checklist (OBC), Oral Health Impact Profile (OHIP) and the State-Trait Anxiety Inventory-Trait (STAI-T), with TMD diagnoses established by a single examiner following the DC/TMD protocol. The results demonstrated statistically significant positive correlations between total AB frequency (including bracing, tooth contact and clenching) and corresponding OBC scores, validating the use of EMA as a reliable, real-time assessment tool with minimal recall bias. Between STAI-T scores and total AB frequency, teeth contact and clenching were statistically, positively correlated. The mean total AB frequency was 45.8%, with teeth contact (25.3%) being the most prevalent behavior, followed by clenching (10.5%), bracing (9.9%), and grinding (0.1%). Notably, females exhibited statistically higher frequencies of total AB, bracing, tooth contact, and clenching compared to males, suggesting a gender-related predisposition to AB. Patients with TMD diagnoses, particularly those with myalgia, showed statistically higher AB frequencies, reinforcing the association between AB and TMDs. Among lifestyle factors, clenching frequency was statistically higher in individuals who occasionally consumed alcohol, while cigarette smoking and coffee consumption showed no significant associations. Furthermore, married individuals reported statistically higher OHIP-14 scores, indicating a lower OHRQoL. The self-management intervention, incorporating education, behavior monitoring, and avoidance strategies with sticky note reminders, led to a reduction in total AB frequency among the patients who completed the post-intervention assessment phase.