Çilekte kurşuni küf (Botrytis cinerea) hastalığına karşı pestisit ve biyopestisit kullanımının meyve kalite ve kalıntı üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of pesticide and biopesticide use against gray mold (Botrytis cinerea) disease in strawberry on fruit quality and residue
- Tez No: 959145
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİBE EBRU KAFKAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çilek, Kalite, Kalıntı, QuEChERS, Pestisit, Strawberry, Quality, Residue, QuEChERS, Pesticide
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu tez çalışması, artan pestisit kullanımıyla birlikte gıda güvenliği açısından önem kazanan kalıntı sorununa dikkat çekmek ve biyopestisitlerin pestisitlere karşı güvenli alternatifler olarak kullanım potansiyelini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma, 2023 ve 2024 yıllarında Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama seralarında yürütülmüş; Rubygem ve Calinda olmak üzere iki çilek çeşidi kullanılmıştır. Uygulamalarda kimyasal pestisit olarak Signum® WG (boscalid + pyraclostrobin) ile biyopestisitler olarak T-22 Planter Box (Trichoderma harzianum) ve Mikoks (Kekik yağı) uygulanmıştır. Rubygem çeşidi, genel olarak birçok kalite parametrelerinde üstünlük gösterirken; Calinda çeşidi ise bazı dış renk ve pestisit kalıntı parametrelerinde öne çıkmıştır. En yüksek kalite değerleri genellikle T-22(30) ve Signum(30 veya 100) uygulamalarıyla elde edilmiştir. En yüksek pestisit kalıntı düzeyleri ise Calinda çeşidi ve Signum(100) uygulamasında gözlenmiştir. Örnekleme zamanı açısından, 1. gün çoğu kalite parametresinde ve tüm kalıntı düzeylerinde en yüksek değerler görülmüştür. Sonuçlar, uygulamaların hem meyve kalitesi hem de pestisit kalıntısı üzerine önemli etkileri olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study was prepared to draw attention to the residue problem, which has become important in terms of food safety with the increasing use of pesticides, and to reveal the potential of biopesticides as safe alternatives to pesticides. The research was carried out in Çukurova University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Research and Application greenhouses in 2023 and 2024; two strawberry varieties, Rubygem and Calinda, were used. Signum® WG (boscalid + pyraclostrobin) was applied as chemical pesticide and T-22 Planter Box (Trichoderma harzianum) and Mikoks (Thyme oil) were applied as biopesticides. Rubygem cultivar was generally superior in many quality parameters, while Calinda cultivar was superior in some external colour and pesticide residue parameters. The highest quality values were generally obtained with T-22 (30) and Signum (30 or 100) treatments. The highest pesticide residue levels were observed in Calinda variety and Signum (100) treatment. In terms of sampling time, day 1 showed the highest values for most quality parameters and all residue levels. The results showed that the treatments had significant effects on both fruit quality and pesticide residues.