Influence of motivational profile on organizational commitment and job satisfaction: A cultural exploration
Motivasyonun kurumsal bağlılık ve iş doyumu üzerindeki etkileri: Kültürel bir yaklaşım
  1. Tez No: 95916
  2. Yazar: KÜRŞAD DEMİRUTKU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. H. CANAN SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik ihtiyaçlar, iş doyumu, kurumsal bağlılık, mizaç, kültür, Gözlenen İhtiyaçlar Ölçeği. TÛC ftaE&ÖĞRCTtoS MÜSUTLO n TOKÜMANTASYOR MEKMSS, Psychological needs, job satisfaction, organizational commitment, affectivity, culture, Manifest Needs Scale. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz MOTİVASYONUN KURUMSAL BAĞLILIK VE İŞ DOYUMU ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: KÜLTÜREL BİR YAKLAŞIM Demirutku, Kürşad Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. H. Canan Sümer Eylül 2000, 102 sayfa Bu çalışmada, kültürün psikolojik ihtiyaçlar üzerindeki etkileri ile bu ihtiyaçlarla iş doyumu, kurumsal bağlılık ve bireysel farklılık değişkenleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışma birbirini takip eden üç aşama halinde yürütülmüştür. Birinci aşamada, Tematik Algı Testi kullanılarak, çalışan Türk insanı için hangi ihtiyaçların baskın olduğu niteliksel bir yöntemle araştırılmış ve bu amaçla küçük bir çalışan örnekleminden hikayeler toplanmıştır. Hikayelere içerik analizi yapılmış ve bulgular başarma, bağlılık, güç, bilme ve özerklik ihtiyaçlarının çıkarsanabileceğini göstermiştir. İkinci aşamada, bir Gözlenen İhtiyaçlar ölçeği (GİÖ) geliştirilmiş ve ölçeğin bir öğrenci örneklemi üzerinde pilot çalışması yapılmıştır. GİÖ, ilk aşamada çıkarsanan beş ihtiyaç ile kuramsal önemi bulunan onay ihtiyacınıölçmesi beklenen altı altölçekten oluşmuştur. Üçüncü aşamada (ana çalışma), GİÖ, iş doyumu, kurumsal bağlılık ve mizaç ölçeklerini içeren bir paket, üç ayrı kurumda çalışanlardan oluşan bir örnekleme dağıtılmıştır. Sonuçlar, çalışan Türk insanının motivasyon kaynaklarının beklenenden farklı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Çalışan Türk insanı için en baskın ihtiyacın başarma ihtiyacı olduğu bulunmuştur. Pozitif mizaç ve onay ihtiyacı iş doyumunu olumlu yönde, özerklik ihtiyacı ise olumsuz yönde yordamıştır. Pozitif mizaç ve bağlılık ihtiyacı kurumsal bağlılığı olumlu yönde, özerklik ihtiyacı ise olumsuz yönde yordamıştır. Sonuçlar ayrıca bağlılık ihtiyacı için cinsiyet farklılığı olduğunu göstermiştir. Bulguların doğurguları, çalışmanın kısıtlamaları ile birlikte tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INFLUENCE OF MOTIVATIONAL PROFILE ON ORGANIZATIONAL COMMITMENT AND JOB SATISFACTION: A CULTURAL EXPLORATION Demirutku, Kürşad M.S., Department of Psychology Supervisor: Assist. Prof. Dr. H. Canan Sümer September 2000, 102 pages In this study, cultural influence on psychological needs and their relationship with job satisfaction and organizational commitment were examined along with individual differences variables. The study was conducted in three consecutive phases. In the first phase, a qualitative study was carried out in order to explore which needs were prevalent among the Turkish working people by using Thematic Apperception Test and stories are collected from a small work sample. Results of the content analysis of the stories suggested that needs for achievement, affiliation, power, cognition, and autonomy could be inferred. In the second phase, a Manifest Needs Scale (MNS) was developed and piloted on a student sample. The MNS consisted of six subscales which were expected to measure five needs observed in the iii 1C YÛKSntö?REriM K0B0LU DOKÛVAJOASYON MDKBİfirst phase as well as a theoretically derived need, need for Approval. In the third phase (main study), a package of scales including the developed MNS, job satisfaction, organizational commitment, and affectivity measures was administered to a work sample from three work organizations. Results suggested that motivational sources of the Turkish employees were different than expected. Need for Achievement was found to be the most prevalent need among the Turkish employees. Positive affect and need for Approval was found to predict job satisfaction positively, and need for Autonomy negatively. Positive affect and need for Affiliation was found to predict organizational commitment positively, and need for Autonomy negatively. The results also suggested a gender difference for n Affiliation. Implications of the findings are discussed together with the limitations of the study.