Implementation of a PC based character recognition system
- Tez No: 9594
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. METE BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karakter tanımlama, vurgu kalınlığı düzeltme, moment değişmezi, en yakın komşu sınıf andırıcısı, satır ve karakter ayrıştırma
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET BİR KARAKTER TANIMA SİSTEMİNİN KİŞİSEL BİLGİSAYARLARLA GERÇEKLEŞTİRİLMESİ BÖLÜKBAŞI, Murat Süleyman Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü, Ankara Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. M. Mete BULUT Ağustos, 1990 90 sahife Bu çalışma genel, güvenilir ve otomatik karakter tanımlama sistemlerinin geliştirilmesi yönündeki çabalara bir örnektir. Tezde, tanımlanan işlemi, dönme, büyüklük, yer gibi dönüşümlerden etkilenmeyen iki boyutlu momentler kullanılarak yapılmıştır. Okunacak sayısallaştı rı ılmış metni önce satırlarına sonra da harflerine ayrıştıracak olan satır ve karakter ayrıştırma birimleri tasarlanmıştır. Sistemde baskı kalitesinden oluşan farklılıkları önlemek için önişleme teknikleri uygulanmıştır (vurgu kalınlığı düzeltme gibi). Karakterleri tanımlamak için en yakın komşu sınıf landı rıcısı yöntemi kullanılmıştır. Bir optik el tarayıcısı yardımıyla, yazıcı metinlerindeki Türkçe ve İngilizce büyük ve küçük bütün harfler taranmış ve vbilgisayara aktarılmıştır. Bu yazıcı karakterleri için 30° lik dönüşlere kadar, % 97-98 Tik tanımlama oranı gerçekleşti ri lmişti r.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF A PC BASED CHARACTER RECOGNITION SYSTEM BÖLÜKBAŞI, Murat Süleyman M.Sc. in E.E.E. Supervisor: Asst. Prof. Dr. M. Mete BULUT August 1990, 90 pages This study is a modest contribution to the efforts in developing general reliable and automatic character recognition systems. The recognition procedure makes use of two-dimensional moments which are invariant to rotational, translational, and spatial changes. The line and character isolation units which segment the digitized text to lines and individual letters, are designed. Preprocessing techniques (such as stroke width normalization) are added to the system in order to 3 compensate for printing quality effects. Nearest neighbor classification method is used to recognize characters. By using a hand-held optical scanner, the printer characters in texts, (which include all of the Turkish and English lower case and capital letters), are scanned and i i itransmitted to a PC. 97-98 % recognition rate is achieved for the printer characters for rotations up to 30°. Key words : character recognition, stroke width normalization, moment invariants, nearest neighbor classifier, line and character isolation. TV Science üode: 6 Î 9.0 1.03