Türk damgalarının çini ve tuval yüzeylerde çağdaş sanat imgesi olarak yorumlanması
The interpretation of Turkish stamps as contemporary art images on tile and canvas surfaces
- Tez No: 959424
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN AYPEK ARSLAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Türk damgaları, çağdaş sanat, çini, tuval, disiplinlerarası sanat, Oğuzlar, Göktürkler, kültürel sembolizm
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu araştırma, tarihsel süreçte Türk kültürünün simgesel anlatım biçimlerinden biri olan damgaların, çağdaş sanat bağlamında çini ve tuval yüzeylerde nasıl yeniden üretilebileceğini disiplinlerarası bir perspektifle incelemektedir. İnsanoğlunun mağara duvarlarına yaptığı ilk çizimlerden itibaren gelişen simgesel ifade biçimleri, zamanla toplulukların aidiyet duygularını ve kozmolojik inançlarını yansıtan damgalara dönüşmüştür. Özellikle Oğuzlar ve Göktürkler tarafından yoğun biçimde kullanılan bu damgalar, tarih boyunca Türk kültürünün dili, inancı ve sanatıyla iç içe geçmiş, kimi zaman bir alfabe, kimi zaman bir mühür ya da bir inanç göstergesi olmuştur. Bu tez çalışmasında, söz konusu damgalar literatür taraması ile tarihsel ve kültürel boyutlarıyla ele alınmış, ardından çağdaş sanat pratikleri bağlamında tuval ve çini yüzeyler üzerinde özgün uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın uygulama süreci, hem geleneksel çini sanatının tekniklerine hem de plastik sanatların ifade olanaklarına dayanarak yürütülmüş; iki farklı sanat disiplininin bir araya getirildiği örneklerle Türk damgalarının sanatsal dönüşümü hedeflenmiştir. Çalışma kapsamında yapılan uygulamalar, sır altı çini tekniğiyle hazırlanmış ve renklendirilmiş çini astarları yardımı ile boyanan yüzeyler ile tuval kompozisyonlarının bütünsel birlikteliğini esas almış, böylece geçmişin sembolleri günümüz sanat estetiğiyle yeniden anlamlandırılmıştır. Disiplinlerarası bir sanat dili oluşturmak hedefiyle yürütülen bu araştırma, gelenekten beslenen modern yorumlarla Türk damgalarının çağdaş sanat imgesi olarak yeniden okunabileceğini göstermektedir. Bu yönüyle çalışma, hem kültürel belleğin sanatsal temsiline katkı sunmakta hem de farklı disiplinleri buluşturan yeni ifade olanaklarına kapı aralamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research, from an interdisciplinary perspective, examines how turkish tamgas, a symbolic form of expression within turkish culture throughout history, can be re-produced on tile and canvas surfaces in the context of contemporary art. symbolic forms of expression, evolving from humankind's first drawings on cave walls, have transformed over time into tamgas, reflecting communities' sense of belonging and cosmological beliefs. these tamgas, used extensively, especially by the oghuz and göktürks, have been intertwined with turkish culture's language, faith, and art throughout history, sometimes serving as an alphabet, sometimes a seal, or a symbol of belief.ın this thesis, these tamgas were analyzed in their historical and cultural dimensions through a literature review. subsequently, original applications were carried out on canvas and tile surfaces within the context of contemporary art practices. the research's application process was conducted by drawing upon both the techniques of traditional tile art and the expressive possibilities of plastic arts. the aim was the artistic transformation of turkish tamgas through examples that combined two different art disciplines. the applications carried out within the scope of this study prioritized the holistic unity of surfaces painted with underglaze tile techniques and colored tile primers, along with canvas compositions. ın doing so, the symbols of the past were re-interpreted with contemporary art aesthetics. this research, conducted with the goal of creating an interdisciplinary art language, demonstrates that turkish tamgas can be re-read as contemporary art images through modern interpretations rooted in tradition. ın this regard, the study contributes to the artistic representation of cultural memory and opens the door to new expressive possibilities that bring different disciplines together. keywords: turkish tamgas, contemporary art, tile, canvas, interdisciplinary art, oghuz, göktürks, cultural symbolism