'Terörizme karşı savaş' stratejisi kapsamında devlet dışı silahlı aktörlerin vekil aktör olarak kullanımı ve güvenlik gücü yardımı: ABD-YPG örneği
The use of non-state armed groups as proxy actor in the strategy of 'War against terrorism' and security force assistance: UZA-YPG case
  1. Tez No: 959470
  2. Yazar: ÖMER FURKAN DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN YENAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Savaş, Terörizm, Strateji, Suriye, Devlet Dışı Silahlı Aktör, War, Terrorism, Strategy, Syria, Non-State Armed Actor
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Anabilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Soğuk Savaş sonrası dönemde ABD'nin dış politikasını etkileyen önemli tehditlerden birisi terörizm olmuştur. 11 Eylül saldırılarının ardında“Teröre Karşı Savaş”ilan ABD, birçok ülkeye askeri müdahalede bulunmuştur. Bu süreçte açıklanan ulusal güvenlik, ulusal savunma ve ulusal askeri stratejilerde bu yükün sadece ABD tarafından üstlenilemeyeceğinin altı çizilmiş, nitelikli yerel ve bölgesel partnerlerin oluşturulması strateji belgelerinde giderek önem kazanmıştır. Doğrudan askeri müdahalenin getirmiş olduğu ekonomik, toplumsal, askeri ve politik risklerin kontrol altına almak isteyen ABD, Afganistan'dan başlayarak devlet partnerinin bulunmadığı yerlerde DDSA'ların nitelik ve niceliklerinin arttırıldığı bir stratejiye geçmiştir. Nitekim bu stratejiyi DAEŞ'e karşı koalisyon kapsamında Suriye'de terör örgütü YPG'yi destekleyerek devam etmiş, bu destek bölgesel güvenlik ve istikrara yeni problemler eklemiştir. Bu kapsamda çalışmanın ana araştırma sorusunu ABD'nin, 2014-2024 yılları arasında Suriye'de DAEŞ ile mücadelede Güvenlik Gücü Yardımı (GGY) stratejisini nasıl şekillendirdiği ve bu strateji doğrudan ve dolaylı askeri müdahalelerin eksikliklerini gidermede nasıl bir rol oynadığı oluştururken, bu sorunun yanı sıra bir dizi alt soru incelenmiştir. Bu sorunun yanıtı aranırken nitel araştırma yöntemlerinden belge analizi ve vaka incelemesi yöntemlerinden faydalanılmıştır. Bu doğrultuda ABD resmî belgeleri incelenmiş, YPG terör örgütü vakası örneği üzerinden analiz edilmiştir. Çalışma vekalet savaşının literatürde eksik değinilen yanlarını tartışması; DDSA'ların devletler tarafından desteklenerek, başta terörizmle mücadele olmak üzere diğer stratejiler kapsamında nasıl değerlendirilebileceği ve bu stratejinin kısa ve orta vadeli sonuçlarını değerlendirmesi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Post-Cold War U.S. foreign policy has been shaped by terrorism. After 9/11, the U.S. launched the war on terror, intervening globally while urging allies to share the burden. Thus, the establishment of empowered local and regional partners has increasingly gained importance. In order to control the economic, social, military and political risks brought about by direct military intervention, the US has adopted a strategy in which the quality and quantity of NSAAs have been increased in places where there is no state partner. In fact, it has continued this strategy by supporting the terrorist organization YPG in Syria within the scope of the coalition against DAESH, and this support has added new problems to regional security and stability. In this context, how the US shaped the Security Force Assistance (SFA) strategy in the fight against DAESH in Syria between 2014-2024 and what role this strategy played in eliminating the deficiencies of direct and indirect military interventions were examined. To answer this question, qualitative research methods such as document analysis and case study were used. In this context, official US documents were examined and analyzed through the example of the YPG terrorist organization. This study is significant as it examines aspects of proxy warfare xvi that have received limited attention in the literature, particularly by analyzing how nonstate armed actors (NSAAs) can be assessed within the framework of broader strategic approaches—especially counterterrorism—when supported by states. Additionally, it evaluates the short- and medium-term outcomes of this strategy.