Zuhruf Suresi'nin Arap dili açısından incelenmesi
Examinition of Surah Zuhruf in terms of Arabic language
  1. Tez No: 959469
  2. Yazar: SEYHAN SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİM ÖZNURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zuhruf Suresi, Arap Dili, Filoloji, Surah Az-Zukhruf, Arabic Language, Philology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Kur'an'ı doğru anlamak için dilin taşıdığı önemi dikkate alan âlimler, zamanla Kur'an'ı filolojik açıdan inceleme faaliyetlerine yönelmişlerdir. Bu çerçevede Kur'an'a filolojik yaklaşım, onu dil temelli yorumlama ve dilin kurallarına dayanarak açıklama çabası olarak tanımlanabilir. Bu tarz yorumların ilk örneklerine sahabe ve tabiin döneminden itibaren rastlanmaktadır. Nitekim İbn Abbas (r.a.), Kur'an'ı tefsir ederken özellikle Arap şiirinden deliller getirmiş, bu durum Kur'an'ın açıklanmasında yeni bir dönemin kapısını aralamıştır. Hicrî 2. yüzyılın ortalarına gelindiğinde ise, Arap dilinin kuralları belirli bir sistematiğe oturmuş ve dil, tefsir çalışmalarında temel bir araç haline gelmiştir. Arap dilinin ilimleri ile Kur'an üzerine yapılan bu çalışmalar, Arapçanın önemini ve İslam'ın temel referansı olan Kur'an'ı anlamada çok önemli bir yer tuttuğunu göstermektedir. Dolayısıyla Kur'an'ın Arap dili açısından tahlili son derece elzemdir. Araştırmamıza konu olan Zuhruf suresi hakkında birçok çalışma yapılmakla birlikte Arap dili açısından incelenmesiyle alakalı bir çalışma bulunmamaktadır. Zuhruf Suresi'nin Arap Dili Açısından Tahlili başlıklı çalışmamızın birinci bölümünde Kur'an'ın Arap diline olan etkisi incelenmektedir. İkinci bölümde sure lügavî açıdan ele alınmıştır. Kelimelerin İslamiyet'ten önceki anlamları ve Kur'an'ın o kelimeye yüklediği anlam ve ayetlerdeki farklı kullanımları değerlendirilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise ayetler nahiv ilmi açısından tahlil edilmiştir. Çalışma hazırlanırken belge analiz yöntemi ve filolojik yöntem kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Scholars who recognized the importance of language in correctly understanding the Qur'an gradually turned to philological analyses of the text. In this context, a philological approach to the Qur'an can be defined as the attempt to interpret the Qur'an based on linguistic principles and to explain its meanings through the rules of the Arabic language. The earliest examples of such interpretations can be found as early as the era of the Companions and the Successors. Notably, Ibn Abbas (may Allah be pleased with him) frequently cited pre-Islamic Arabic poetry when interpreting the Qur'an, paving the way for a new phase in Qur'anic explanation. By the middle of the 2nd century AH, Arabic grammar had become more systematized, and language emerged as a fundamental tool in Qur'anic exegesis. These linguistic studies on the Qur'an, rooted in the sciences of the Arabic language, demonstrate both the significance of Arabic and the crucial role it plays in understanding the Qur'an, which serves as a guide for life. Therefore, analyzing the Qur'an in terms of the Arabic language is of great importance. Although many studies have been conducted on Surah Az-Zukhruf, to our knowledge, no research has focused specifically on its analysis from the perspective of the Arabic language. In the first chapter of our study, titled A Linguistic Analysis of Surah Az-Zukhruf, we discuss the influence of the Qur'an on the Arabic language. The second chapter examines the Surah from a lexical perspective, evaluating the meanings of words before Islam, the new meanings attributed to them by the Qur'an, and their varying usages across different verses. In the third and final chapter, the verses are analyzed in terms of Arabic grammar (nahw). This study employs both document analysis and philological methods.