Yapay zeka destekli P4C uygulamalarının okuduğunu anlama becerileri ve okuma motivasyonu üzerindeki etkisi
The impact of artificial intelligence-supported P4C applications on reading comprehension skills and reading motivation
  1. Tez No: 959473
  2. Yazar: ESMANUR LÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAK HALİM ULAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yapay zekâ, çocuklar için felsefe, okuduğunu anlama, okuduğunu anlama becerileri, okuma motivasyonu, artificial intelligence, philosophy for children, reading comprehension, reading comprehension skills, reading motivation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada yapay zekâ destekli P4C uygulamalarının okuduğunu anlama becerileri ve okuma motivasyonu üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test- son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 66 beşinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak“Okuma İç Motivasyon Ölçeği”ve“Okuduğunu Anlama Testi”kullanılmıştır. Verilerin analizi için deney ve kontrol gruplarını eşleştirirken Bağımsız Örneklemler t testi ile Mann Whitney U testi yapılmıştır. Grupların kendi içerisindeki karşılaştırmalarında Bağımlı Örneklemler t testi ile Wilcoxon İşaretli Sıralar testi uygulanmıştır. Kalıcılık verilerinin analizinde ise normal dağılım sağlayan veriler için Tekrarlı Ölçümler ANOVA testi; normal dağılım sağlamayan veriler için Friedman testi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada elde edilen bulgulara göre birinci ve ikinci deney gruplarının okuduğunu anlama becerileri ön ve son test sonuçları arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra kontrol grubunun ön ve son test sonuçlarında da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Fakat yapılan kalıcılık testi sonucunda bu anlamlı farklılık kalıcılığını yitirmiştir. Ayrıca birinci ve ikinci deney gruplarının okuma motivasyonu ön ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın kontrol grubu ön ve son test puanları arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Sonuçlar: Yapay zekâ destekli P4C uygulamalarının okuduğunu anlama becerileri ve okuma motivasyonuna olumlu etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçtan hareketle yapay zekâ destekli çocuklar için felsefe uygulamalarının eğitime dahil edilmesi önerilmektedir. Ayrıca öğrencilerin okuma becerilerinin gelişimini sağlamak amacıyla bu konuda benzer çalışmalar yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to investigate the effects of artificial intelligence-supported P4C applications on reading comprehension skills and reading motivation. Method: In this study, a quasi-experimental design with pre-test-post-test control group was used, which is one of the quantitative research methods. The sample of the study consists of 66 fifth grade students.“Reading Intrinsic Motivation Scale”and“Reading Comprehension Test”were used as data collection tools in the study. Independent Samples t-test and Mann Whitney U test were used to match the experimental and control groups for data analysis. Dependent Samples t-test and Wilcoxon Signed Ranks test were used for comparisons within the groups. In the analysis of permanence data, Repeated Measures ANOVA test was used for data that provided normal distribution; Friedman test was used for data that did not provide normal distribution. Findings: According to the findings obtained in the study, it was determined that there was a significant difference between the pre- and post-test results of the reading comprehension skills of the first and second experimental groups. In addition, it was observed that there was a statistically significant difference in the pre- and post-test results of the control group. However, as a result of the permanence test, this significant difference lost its permanence. In addition, it was determined that there was a significant difference between the pre- and post-test scores of the reading motivation of the first and second experimental groups. On the other hand, no significant difference was determined between the pre- and post-test scores of the control group. Conclusions: It has been concluded that artificial intelligence-supported P4C applications have a positive effect on reading comprehension skills and reading motivation. Based on this result, it is recommended that philosophy applications for children supported by artificial intelligence be included in education. In addition, similar studies can be recommended to ensure the development of students' reading skills.