0-6 yaş grubu çocuklara yönelik dijital ihmalin ve istismarın ebeveyn görüşlerine göre incelenmesi
Examination of digital neglect and abuse of 0-6 year-old children according to parental vi̇ews
- Tez No: 959642
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, Dijital çağ, Dijital ebeveynlik, Dijital ihmal ve istismar, Sosyal medya, Social work, Digital age, Digital parenting, Digital neglect and abuse, Social media
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Çocuk refahı alanında önemli bir sorun alanı olan ihmal ve istismar konusunda bilimsel araştırmalar oldukça fazla olmakla birlikte dijital ihmal ve istismar konusu yeni bir çalışma alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu araştırma, dijital ihmal ve istismar kapsamında, ebeveynlerin çocuklarını hangi nedenlerle dijital teknoloji kullanımına yönlendirdiğini, ebeveynin gözünden dijital teknoloji kullanımının çocukların fiziksel, psikolojik ve sosyal gelişimlerine olan etkisini ortaya koymak, çocuklara ait içeriklerin ve kişisel bilgilerin ebeveynlerin sosyal medya hesaplarından ya da çocuklara özel oluşturulan sosyal medya hesaplarından paylaşılması ile çocukların fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak yaşayabilecekleri tehlikeler konusundaki ebeveyn görüşlerinin değerlendirilmesi ve olası tehlikelerden korunmak için yapılabilecekler konusuna dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaca yönelik olarak bu araştırma nitel araştırma desenlerinden fenomenolojik yöntemle yürütülmüştür. Bu kapsamda veri toplama araçları olarak; derinlemesine görüşme, gözlem ve doküman incelemesi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 0-6 yaş aralığında çocuğa sahip ve sosyal medya hesabı kullanan ebeveynler oluştururken amaçlı ölçüt örnekleme tekniğinin kullanıldığı araştırmanın örneklemini İstanbul ili Anadolu yakasında Ümraniye ve Kadıköy ilçelerinde yaşayan 0-6 yaş arası çocuğa sahip ve sosyal medya kullanan 16 ebeveyn oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan“Kişisel Bilgi Formu”ve yarı yapılandırılmış“Yüzyüze Görüşme Formu”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi Maxqda 24 Nitel Veri Analiz Programı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sorularından yola çıkılarak oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme soruları ve katılımcıların verdiği cevaplar kapsamında; dört tema ve temalara dair kategoriler ile bu kategorilere ait kodlar belirlenmiştir. Belirlenen dört tema; Kişisel Bilgiler, Dijital Teknoloji Kullanımı, Bilinçli İnternet Kullanımı ve Dijital İhmal ve İstismar şeklindedir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgularda; ebeveynin ekran süresi ile çocuğun ekran süresi arasında paralellik olduğu, ebeveynin kimi zaman dijital teknolojileri çocuk bakıcısı olarak kullanabildiği, ebeveynlerin dijital teknolojiler ve sosyal medyanın risk ve fırsatlarının farkındalığı ile çocuklarını fırsatlarından faydalandırırken risklerinden korumak amacıyla da birtakım önlemler aldıkları ve çocuğun üstün yararını korumak konusunda hassasiyetlerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF DIGITAL NEGLECT AND ABUSE TOWARDS 0-6 AGE GROUP CHILDREN ACCORDING TO PARENTS' VIEWS ABSTRACT Although there are numerous scientific studies on neglect and abuse, which are important issues in the field of child welfare, digital neglect and abuse are emerging as a new area of study. This study aims to reveal the reasons why parents encourage their children to use digital technology, the effects of digital technology use on children's physical, psychological, and social development from the parents' perspective, It also aims to evaluate parents' views on the physical, psychological, and social dangers children may face when content and personal information about them is shared on their parents' social media accounts or on social media accounts created specifically for children, and to draw attention to what can be done to protect children from potential dangers. To this end, a qualitative research method was used, and content analysis was employed. In this context, the data collection tools used were in-depth interviews, observation, and document review. The universe of the study consisted of parents with children aged 0-6 who use social media accounts, while the sample consisted of 16 parents with children aged 0-6 who live in the Ümraniye and Kadıköy districts of Istanbul and use social media, selected using purposive sampling. The data collection tools used were the“Personal Information Form”and the semi-structured“Face-to-Face Interview Form”created by the researcher. Data analysis was performed using the Maxqda 24 Qualitative Data Analysis Program. Based on the research questions, semi-structured interview questions were developed, and the participants' responses were analyzed to identify four themes, categories related to these themes, and codes associated with these categories. The four identified themes are: Personal Information, Digital Technology Use, Conscious Internet Use, and Digital Neglect and Abuse. The findings from the research reveal that: there is a parallel between the screen time of parents and that of children, parents can sometimes use digital technologies as a babysitter, parents are aware of the risks and opportunities of digital technologies and social media and take certain measures to protect their children from risks while benefiting from opportunities, and they are sensitive to protecting the best interests of their children.