Deneysel sıçan modelinde ovaryan hiperstimülasyon sendromu tedavisinde nalokson'un etkinliğinin araştırılması
Investigation of the efficacy of naloxone in the treatment of ovarian hyperstimulation syndrome in an experimental rat model
- Tez No: 959726
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM ÜNLÜBİLGİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ovaryan Hiperstimulasyon Sendromu, Sıçan modeli, Oksidatif stres, Nalokson, Kabergolin, Ovarian Hyperstimulation Syndrome, Rat Model, Oxidative Stress, Naloxone, Cabergoline
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET İnfertilite, üreme çağındaki çiftlerin %8-12'sini etkileyen küresel bir sorundur ve In Vitro Fertilizasyon (IVF), bu sorunun tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biridir. IVF tedavisi kontrollü ovaryan hiperstimülasyon ile çok sayıda oosit toplayarak yapılır. Bu süreçte karşılaşılan bir komplikasyon olan ovaryan hiperstimülasyon sendromu (OHSS) arteriyel vazodilatasyon, kapiller geçirgenlik artışı 3. vücut boşluklarına sıvı kaçağı ile karakterize, hayatı tehdit edebilecek kadar ciddi olabilen semptomlar topluluğuna sahiptir. OHSS, tedavinin iptal edilme riskini arttırabilir ve bu durum o dönemde son derece hassas olan çiftlerde maddi ve psikolojik sıkıntılara yol açabilir. OHSS'nin derecesine göre yönetimi farklılıklar gösterir. OHSS riski yüksek olan olgularda, kabergolin profilaktik olarak uygulanmaktadır ve oosit olgunlaşmasına ve fertilizasyona olumsuz etkisi olmadan OHSS riskini azaltmaktadır. Kabergolin'in etkinliğini gösteren çalışmalarla birlikte VEGF yolu üzerinden etki gösterecek diğer ilaç molekülleri üzerine çalışmalar ortaya çıkmıştır. Foliküler yapının bir bileşeni olarak insan granüloza hücrelerinde endojen opioidlerin rolünü gösteren bir çalışmada OPRM1'in insan granüloza hücrelerinde varlığı gösterilmiş ve spesifik OPRM1 antagonisti nalokson'un kullanılması sonucu VEGF düzeyinin önemli ölçüde azaldığı görülmüştür. Buradan nalokson'un artan VEGF'yi azaltmak üzerine olumlu etkisi olduğu anlaşılmaktadır. Bu çalışma, nalokson'un OHSS tedavisindeki etkinliğini kabergolin ile karşılaştırarak değerlendirmeyi, nalokson ve kabergolin'in kombine kulanımının etkisini, sıçan modelinde çalışılarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Olgunlaşmamış sıçanlarda FSH ve hCG indüksiyonu ile oluşturulan OHSS modelinde, nalokson, kabergolin ve kombinasyon tedavilerinin etkinliği, sıçanlarda vücut ağırlığı değişiklikleri, over ağırlığı, folikül sayıları ve oksidatif stres parametreleri ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar, nalokson ve kabergolin'in OHSS semptomlarını anlamlı derecede azalttığını, nalokson'un kabergolinle benzer etkinlik gösterdiğini ortaya koymuştur. Histolojik analizler, nalokson tedavisinin etkin olduğunu göstermiştir. Ayrıca, oksidatif stres parametreleri olan (TAS, TOS, MDA ve SOD düzeyleri), hem nalokson hem de kabergolin'in oksidatif hasara karşı koruyucu etkiler sunduğunu göstermektedir. Nalokson ve kabergolin'in kombine kullanımı, sinerjik etki göstermemiştir; bu da tedavilerin benzer etki mekanizmalarına sahip olabileceğini düşündürmektedir. Bu çalışma, nalokson'un OHSS sıçan modelinde kullanıldığı ilk çalışma olup, opioid antagonistlerinin bu durumun tedavisindeki potansiyeline dair önemli bilgiler sunmaktadır. Elde edilen bulgular, nalokson'un OHSS tedavisi için umut verici bir seçenek olabileceğini göstermektedir ve gelecekte yapılacak klinik çalışmalara zemin hazırlamaktadır. Ancak, çalışmanın sınırlamaları, küçük hayvan popülasyonu ve doz optimizasyonuna yönelik eksiklikler gelecekteki araştırmalarla giderilmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Infertility affects approximately 8–12% of couples of reproductive age globally, and In Vitro Fertilization (IVF) is one of the most commonly used treatment methods. IVF involves controlled ovarian hyperstimulation (COH) to retrieve multiple oocytes. A serious complication that can occur during this process is Ovarian Hyperstimulation Syndrome (OHSS), characterized by arterial vasodilation, increased capillary permeability, and fluid leakage into third body spaces. OHSS can pose life-threatening risks and may lead to the cancellation of treatment cycles, causing significant emotional and financial distress to affected couples. The management of OHSS varies depending on its severity. Cabergoline is commonly used prophylactically in high-risk patients, effectively reducing OHSS risk without negatively impacting oocyte maturation or fertilization. Studies demonstrating the efficacy of cabergoline have spurred interest in other agents acting through the VEGF pathway. In a study demonstrating the role of endogenous opioids in human granulosa cells, the presence of OPRM1 was shown, and administration of its specific antagonist, naloxone, significantly reduced VEGF levels. This suggests a potential beneficial effect of naloxone in reducing elevated VEGF. This study aims to evaluate the effectiveness of naloxone in OHSS treatment compared to cabergoline and to assess the effects of their combined use in a rat model. In an OHSS model induced by FSH and hCG in immature rats, the efficacy of naloxone, cabergoline, and their combination was assessed through changes in body weight, ovarian weight, follicle count, and oxidative stress parameters. Results showed that both naloxone and cabergoline significantly reduced OHSS symptoms, with naloxone demonstrating a comparable efficacy to cabergoline. Histological analyses confirmed the therapeutic effects of naloxone. Additionally, oxidative stress markers (TAS, TOS, MDA, and SOD levels) indicated that both agents provided protective effects against oxidative damage. The combination of naloxone and cabergoline did not exhibit a synergistic effect, suggesting they may act through similar mechanisms. This is the first study to investigate the use of naloxone in a rat model of OHSS, offering important insights into the potential role of opioid antagonists in the treatment of this condition. The findings suggest naloxone may be a promising therapeutic option for OHSS and pave the way for future clinical studies. However, limitations such as the small animal population and lack of dose optimization should be addressed in further research.