14-16 yaş arası basketbolculara yapılan sekiz haftalık HIIT antrenmanlarının bazı performans çıktılarına etkisi
The effect of an eight-week HIIT programme on the performance outputs of 14-16 year old basketball players training programme's impact on some performance outputs
- Tez No: 959748
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BEYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yüksek Yoğunluklu İnterval Antrenman, Basketbol, Fiziksel Performans, High-Intensity Interval Training, Basketball, Physical Performanc
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmanın amacı HIIT antrenmanının seçili performans parametrelerine olan etkilerini inceleyerek, genç sporcuların fiziksel gelişimini destekleyen bilimsel veriler sunmaktır. Araştırmada ön test-son test zayıf deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubunu en az iki yıllık basketbol geçmişine sahip 14-16 yaş arasında 41 erkek sporcudan oluşmuştur. Çalışma grubundan belirlenen performans testleri ön test olarak alındıktan sonra, normal teknik-taktik antrenmandan oluşan basketbol antrenmanların dışında 8 hafta boyunca haftada 2 gün olacak şekilde planlanan HIIT antrenman programı ek olarak uygulanmış ardından son test ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel analizleri JAMOVI yazılımı aracılığıyla gerçekleştirilmiş olup, verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro-Wilk testi ile değerlendirilmiş ve dağılımın normal olduğu belirlenmiştir. Grup içi değişimi tespit etmek için Eşleştirilmiş Örneklem T Testi (Paired Samples T-Test) uygulanmıştır. Bu bulgular, uygulanan antrenman programının 20 m sürat, 8 x 20 tekrarlı sprint testi ile tespit edilmiş yorgunluk indeksi, dikey sıçrama, şınav, squat dayanıklılık, YOYO aralıklı toparlanma testi, ve indirekt olarak elde edilmiş VO2max değişkenleri üzerinde anlamlı ve etkili gelişimler sağladığını tespit edilmiştir. Sonuç olarak, elde edilen bulgular HIIT protokolünün genel performans düzeylerini geliştirdiğini; özellikle hız, dayanıklılık, patlayıcı kuvvet ve kassal dayanıklılık gibi temel motor özellikler üzerinde olumlu ve anlamlı etkiler yarattığını ortaya koymuştur. Literatürde yer alan benzer çalışmalarla büyük ölçüde örtüşen bu sonuçlar, HIIT'in kısa sürede çoklu performans parametrelerini etkili biçimde geliştirebilecek bir antrenman yöntemi olduğunu göstermektedir. Ancak bu etkinin, uygulanan protokolün süresi, içeriği ve spor branşına uygunluğu gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği antrenman planlaması yaparken mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
The statistical analysis of the data obtained in the research was carried out using JAMOVI software. The normality of the data distribution was tested using the ShapiroWilk test, and it was determined that the data were normally distributed. To determine within-group changes, the Paired Samples T-Test was applied. The findings indicated that the implemented training program led to significant and effective improvements in the variables of 20-meter sprint, fatigue index, vertical jump, push-up, squat endurance, Yo-Yo intermittent recovery test, and indirectly calculated maximal oxygen consumption (VO₂max). In conclusion, the results demonstrated that the high-intensity interval training protocol improved general performance levels and had a positive and significant impact on key motor abilities such as speed, endurance, explosive strength, and muscular endurance. These findings are largely consistent with similar studies in the literature and indicate that high-intensity interval training is an effective training method that can enhance multiple performance parameters in a relatively short period. However, it should be noted that the effectiveness of the protocol may vary depending on factors such as the duration and content of the program and its suitability for the specific characteristics of the sport. These factors must be taken into consideration during training planning.