Zwischen imperiim und republik: Mustafa Kemals zeitung hakimiyet-i milliye (1920-1924)
İmparatorlukla cumhuriyet arasında: Mustafa Kemal'in gazetesi hakimiyet-i milliye (1920-1924)
  1. Tez No: 959801
  2. Yazar: KADİR KON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MARKUS KOLLER, PROF. DR. STEFAN PLAGGENBORG
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hâkimiyet-i Milliye/Ulus, Mustafa Kemal (Atatürk), Milli Mücadele, Osmanlı devleti, Türkiye Cumhuriyeti, Ahmet Ağaoğlu, Türk Basını, National Sovereignty/Nation, Mustafa Kemal (Atatürk), National Struggle, Ottoman Empire, Republic of Turkey, Ahmet Ağaoğlu, Turkish Press
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Ruhr-Universität Bochum
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 425
Özet
[İmparatorlukla Cumhuriyet Arasında: Mustafa Kemal'in Gazetesi Hâkimiyet-i Milliye (1920-1924)] Modern Türkiye Cumhuriyeti devleti Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle çıkması sonucu meydana gelmiş bir devlettir. Kuşkusuz yeni devletin doğuşunda Mustafa Kemal Paşa'nın (Atatürk) rolü ve belirleyiciliği tartışma götürmez bir durumdur. Öte yandan altı yüz yıllık ve nispeten hala geleneksel karakterini koruyan bir imparatorluktan yeni bir devletin meydana getirilmesi çok kolay olmamıştır. Literatürde“İstiklal Savaşı”veya“Milli Mücadele”diye yer edinen ve neredeyse beş yılı bulan iç ve dış birçok gelişmeyi içeren sürecin ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluş tarihi modern Türkiye'yi anlamlandırmada yadsınamaz bir öneme sahiptir. Bu anlamda söz konusu dönemi anlamada tarihçilere yardımcı olacak en önemli kaynaklardan birisi de TBMM merkezli“Milli Mücadele”'nin“resmi”yayın organı olma hüviyetini haiz ve bizzat Mustafa Kemal Paşa'nın kurduğu ve devam ettirdiği Hâkimiyet-i Milliye gazetesidir. 10 Ocak 1920'de, Mustafa Kemal Paşa'nın Ankara'ya gelişinden iki hafta sonra, yayınlanmaya başlanan Hâkimiyet-i Milliye gazetesi ilk bir yılı hariç günlük gazete olarak çıkartılmış olması nedeniyle adeta“Milli Mücadele”'nin günü gününe tutulmuş“günlüğü”niteliğindedir. Bu doktora çalışmasında öncelikle Hâkimiyet-i Milliye bir gazete olarak ele alınmış ve bu bağlamda gazetenin yayın politikasından yazarlarına, mizanpajından yayın aralıklarına kadar her türlü özelliği incelenmiş ve tespit edilmeye çalışılmıştır. İkinci olarak 1920 başından 3 Mart 1924'te hilafetin kaldırılmasına kadar geçen sürede Türkiye'de meydana gelen iç ve dış siyasi gelişmelere Hâkimiyet-i Milliye gazetesinin bakışı yayın politikası ve her türlü yazılar üzerinden tespite çalışılmıştır. Bu ikinci özellik önemlidir, zira gazete“Milli Mücadele”'nin lideri Mustafa Kemal'in kontrolünde olduğundan 'gelişen olaylara Mustafa Kemal Paşa'nın günü gününe tepkileri nasıl olmuştur?' sorusunun cevabı da burada yatmaktadır. Üçüncü husus ise bir lider olarak Mustafa Kemal Paşa'nın başladığı yer ile mutlak liderliğe ulaştığı ve eski/geleneksel yapının siyasi bütün unsurlarını ortadan kaldırdığı 1924'e kadarki süreçteki ilerleyişinin tespitine çalışılmıştır. Bu çalışmada Hâkimiyet-i Milliye gazetesinin ele alınan dönemdeki bütün sayıları esas alınmakla birlikte döneme ilişkin başka kaynaklar ve bugüne kadar meydana getirilmiş literatür de dikkate alınarak İmparatorluk'tan Cumhuriyet'e/ulus devlete geçiş bir süreç analizine tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Between Empire and Republic: Mustafa Kemal's Newspaper Hâkimiyet-i Milliye (1920-1924) The modern Republic of Turkey is a state that emerged as a result of the Ottoman Empire's defeat in World War I. Undoubtedly, Mustafa Kemal Pasha (Atatürk) played an indisputably decisive role in the birth of the new state. On the other hand, creating a new state from an empire that had lasted for six hundred years and still retained its relatively traditional character was not an easy task. The founding date of the Republic of Turkey, established after a process that lasted nearly five years and included many internal and external developments, referred to in the literature as the“War of Independence”or“National Struggle,”is of undeniable importance in understanding modern Turkey. In this sense, one of the most important sources that will help historians understand this period is the newspaper Hâkimiyet-i Milliye, which was founded and continued by Mustafa Kemal Pasha himself and served as the“official”publication organ of the“National Struggle”centered on the Grand National Assembly of Turkey. Launched on January 10, 1920, two weeks after Mustafa Kemal Pasha's arrival in Ankara, the Hâkimiyet-i Milliye newspaper was published daily, except for its first year, making it a veritable“diary”of the“National Struggle,”chronicling it day by day. In this doctoral study, Hâkimiyet-i Milliye was primarily examined as a newspaper, and in this context, every aspect of the newspaper was analyzed and attempted to be identified, from its publication policy to its writers, from its layout to its publication intervals. Secondly, the perspective of the Hâkimiyet-i Milliye newspaper on the internal and external political developments in Turkey during the period from the beginning of 1920 to the abolition of the caliphate on March 3, 1924, has been examined through its publication policy and all kinds of articles. This second feature is important because, as the newspaper was under the control of Mustafa Kemal, the leader of the“National Struggle,”the answer to the question“How did Mustafa Kemal Pasha react to developing events on a daily basis?”also lies here. The third point is an attempt to identify the progress of Mustafa Kemal Pasha as a leader from his starting point to his rise to absolute leadership and the process of eliminating all political elements of the old/traditional structure until 1924. In this study, all issues of the Hâkimiyet-i Milliye newspaper from the period under consideration were examined, and other sources related to the period and the literature produced to date were also taken into account, subjecting the transition from the Empire to the Republic/nation-state to a process analysis.