Örgütsel güven ve motivasyonun işgören performansına etkisi: Hizmet sektöründe bir araştırma
The effect of organizational trust and motivation on employee performance: A study in the service sector
  1. Tez No: 959825
  2. Yazar: İBRAHİM TUNA ÇINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL ERTURHAN IŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven, Motivasyon, İşgören Performansı, Organizational Trust, Motivation, Employee Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgütsel güven ve motivasyonun işgören performansına etkisini belirlemektir. Örgütsel güven ve motivasyon kavramları iş hayatında iş görenlerin performanslarını etkilemede oldukça önemlidir. Tez çalışması kapsamında yapılan araştırmanın evreni, Sivas ilinde hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerdeki işgörenler olarak belirlenmiştir. Çalışmanın örneklemi ise araştırmaya gönüllü olarak katılan 391 kişiden oluşmaktadır. Örgütsel güven ve motivasyonun işgören performansına etkisini ölçmek için Gön'ün (2024) çalışmasından alınan“Örgütsel Güven”ölçeği ve“İşgören Performansı”ölçeği ile Cici'nin (2021) çalışmasından alınan“Motivasyon”ölçeği kullanılarak yapılan araştırma sonucunda hizmet sektöründe faaliyet gösteren işgörenlere Google Forms'da hazırlanan çevrimiçi ve basılı form şeklinde anket çalışması yapılmıştır. Araştırma verilerinin analizi yapılırken ilk önce dağılımların normal dağlıma uygun olup olmadığı araştırılmış. Basıklık ve çarpıklık katsayıları analiz edilmiş ve verilerin histogramlarına yer verilmiştir. Açıklayıcı faktör analizi yapılmıştır. Daha sonra tanımlayıcı istatistiklere yer verilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeklerin ve alt boyutlarının Cronbach's Alpha katsayı değerleri hesaplanmıştır. İkili veya daha fazla gruplamalarda normal dağılmayan değişkenlerde non-parametrik test olan Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Daha sonra değişkenlerin birbirleri arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amacıyla korelasyon analizi yapılmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki etkinin belirlenmesi amacıyla Regresyon analizi yapılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak belirlenmiştir. Analizlerin yapılmasında IBM SPSS Statistics paket programı kullanılmıştır. Sonuç olarak, örgütsel güven ile işgören performansı arasında pozitif yönlü ve yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (ρ = 0,703, p = 0,000). Bu sonuç, örgütsel güvenin artmasının iş performansını da artırabileceğini göstermektedir. İş motivasyonu ile işgören performansı arasında ise pozitif yönlü ve oldukça yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (ρ = 0,789, p = 0,000). Bu sonuç motivasyon artarsa işgören performansının da artabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is indicating the impact of organizational trust and motivation on employee. The organizational trust and motivation are very important concepts in affecting the performance of employees in terms of business life. The target population of the study is employees who operate in the service sector in the city of Sivas. The sample of this study consists of 391 people who participated voluntarily. In line with the elements of organizational trust and motivation's impact on employee performance, a survey study was conducted for employees operating in the service sector in the form of online and printed forms prepared on Google Forms. The survey scales are as follows:“Organizational Trust”and“Employee Performance”are scales taken from the study of Gön (2024) and“Motivation”is a scale taken from the study of Cici (2021). When analysing the data in the study, descriptive statistics were first included. Then, it was investigated whether the distributions were suitable for normal distribution. Cronbach's Alpha coefficient values of the scales and their sub-dimensions used in the study are given. Non-parametric tests named“Mann Whitney U”and“Kruskal Wallis”were used for variables that were not normally distributed in two or more groupings. With these tests, it was tried to determine whether the variables differed according to various groupings. The Regression analysis was performed to determine the effect between the scales. The statistical significance level was determined as 0, 05. The kurtosis and skewness coefficients were analysed. Histograms of the data are included. Finally, exploratory factor analysis was performed. IBM SPSS Statistics package program was used in the analysis. As a result, a positive and highly significant relationship was found between the organizational trust scale and the employee performance scale (ρ = 0,703, p = 0,000). This result shows that increasing organizational trust can also increase work performance. There is a positive and highly significant relationship between 'The Work Motivation Scale' and 'The Employee performance Scale' (ρ = 0,789, p = 0,000). This result shows that employee performance can increase as motivation increases.