İnsülin ile indüklenmiş tekrarlayan hipogliseminin gözde telomer regülasyonuna etkisi
Investigation of the effect of insulin-induced recurrent hypoglycemia on telomere regulation in the eye
- Tez No: 959864
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL TAHERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Molecular Medicine, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Hipoglisemi, İnsulin, Telomer, TERRA, Hypoglycemia, Insulin, Telomer, TERRA
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tekrarlayan hipoglisemi, yoğun insülin tedavisinin yaygın bir sonucu olup metabolik bir stres faktörü olarak hücresel sağlık üzerinde uzun vadeli etkiler yaratabilir. Nörolojik etkileri iyi bilinmesine rağmen, metabolik olarak aktif dokulardan biri olan göz dokusundaki genomik stabiliteye etkileri yeterince araştırılmamıştır. Telomerler, kromozom uçlarını koruyarak genom bütünlüğünü sağlayan ve hücresel yaşam süresini belirleyen yapılardır. Telomer stabilitesi, uzun kodlamayan RNA molekülü TERRA aracılığıyla düzenlenir. TERRA homeostazındaki bozulmalar ise hücresel yaşlanma ve doku dejenerasyonu ile ilişkilidir. Ancak hipogliseminin göz dokusunda telomer uzunluğu ve TERRA ekspresyonuna etkileri hakkında sınırlı bilgi bulunmaktadır. Bu çalışmada, insülinle indüklenen tekrarlayan hipogliseminin fare göz dokusunda telomer uzunluğu ile serbest ve hibrit TERRA ekspresyonuna etkileri araştırılmıştır. Hipoglisemiye maruz kalan gruplardan elde edilen doku örnekleri qPCR yöntemiyle analiz edilmiştir. Akut hipoglisemi grubunda hibrit TERRA seviyelerinde kontrol gruplarına kıyasla anlamlı azalma gözlenmiştir. Tekrarlayan hipoglisemi serbest TERRA'yı etkilememiş; ancak hibrit TERRA ekspresyonu anlamlı şekilde azalmıştır. Tüm hipoglisemi gruplarında telomer kısalması saptanmış; en belirgin kısalma ise akut hipoglisemi grubunda görülmüştür. Cinsiyetler arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuçlar, şiddetli tek bir hipoglisemi atağının kalıcı moleküler hasara yol açabileceğini, tekrarlayan atakların ise telomer stabilitesini ve TERRA düzenleyici mekanizmalarını bozarak genetik instabiliteyi artırdığını göstermektedir. Bu bulgular, diyabette göz dokusuna yönelik telomer odaklı tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Recurrent hypoglycemia, commonly resulting from intensive insulin therapy or an unregulated diet, acts as a metabolic stressor with potential long-term systemic effects. While its neurological consequences are well documented, its broader impacts on genomic stability remain insufficiently explored. Environmental stressors can induce epigenetic changes in cells, and repeated exposure may render these changes permanent. This study aims to investigate whether repeated hypoglycemia affects telomere regulation in ocular cells, which are highly dependent on glucose. Telomeres preserve chromosomal ends, maintaining genome stability and determining cellular lifespan. Recent findings show that telomere stability is regulated not only by telomerase and the shelterin complex but also by TERRA (telomeric repeat-containing RNA), a long non-coding RNA transcribed from subtelomeric regions. TERRA binds to telomeres and exists in two nuclear forms: free (fTERRA) and hybridized (hTERRA). Disruption in TERRA homeostasis is associated with cellular aging and tissue degeneration. In this study, a mouse model of insulin-induced hypoglycemia was developed using 56 Balb/C mice divided into acute, chronic, and control groups. Total RNA, DNA, and DNA:RNA hybrids were isolated from ocular tissues. Telomere length, fTERRA, and hTERRA expression levels were assessed using qRT-PCR. Results showed a significant reduction in hTERRA levels in the acute hypoglycemia group, while fTERRA expression remained unchanged across all hypoglycemic groups. However, hTERRA expression was significantly reduced in both acute and chronic recurrent groups. All hypoglycemia groups exhibited telomere shortening, most prominently in the acute group. No significant sex-based differences were observed. These findings suggest that even a single severe hypoglycemic event can lead to irreversible molecular damage, while repeated episodes may impair telomere stability and TERRA regulation, contributing to genetic instability. Understanding these mechanisms may offer insights into ocular aging in diabetes and support the development of telomere-targeted therapies.