Marka imajının taraftar sadakati üzerindeki etkisinde sosyal desteğin düzenleyici rolü
The moderating role of social support in the power of brand image on fan loyalty
- Tez No: 959915
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TORLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Taraftar Tipi, Marka İmajı, Taraftar Sadakati, Sosyal Destek, Football, Fan Type, Brand Image, Fan Loyalty, Social Support
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, futbol kulübü taraftarlarının sadakat düzeylerinin, algılanan kulüp marka imajı ve sosyal destek unsurlarıyla ilişkisinin incelenmesidir. Bu ilişkiyi ortaya koymak amacıyla, taraftarların futbol tüketim davranışları ve çağdaş sadakat dinamikleri, sosyolojik düşünmeyle birlikte değerlendirilmiştir. Araştırmada, taraftarlığın çok katmanlı yapısı dikkate alınarak farklı taraftar tipolojilerine yer verilmiş ve böylece futbol bağlamında taraftar sadakatinin daha derinlemesine anlaşılmasına katkı sağlamak hedeflenmiştir. Çalışmada, kulüplerin oluşturduğu marka imajının, taraftar kimliğiyle kurulan duygusal bağ ve sosyal destek algısı çerçevesinde nasıl şekillendiği çok boyutlu olarak ele alınmıştır. Bu çerçevede, taraftarların kulüpleriyle kurduğu ilişkiler analiz edilerek, sadakat davranışlarının yapısal belirleyicileri ortaya konulmuştur. Araştırma kapsamında 514 katılımcıya ulaşılmış ve veri toplama sürecinde Kulüp İmaj Ölçeği, Taraftar Kimliği Ölçeği, Takım Sadakati Ölçeği ile Takıma İlişkin Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 29.0 yazılım programı ve SPSS AMOS 24 yazılım programı yapısal eşitlik modellemesi aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgular, algılanan marka imajının taraftar sadakati üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Marka imajı güçlendikçe taraftarların kulübe olan sadakatlerinin de istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttığı belirlenmiştir. Ayrıca sosyal destek değişkeni modele eklendiğinde sosyal desteğin bu ilişkiyi düzenleyici bir değişken olarak güçlendirdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, sosyal desteğin yüksek olması durumunda, marka imajının taraftar sadakatine etkisi daha da fazla olmaktadır ve bu durum marka imajı-taraftar sadakati arasındaki ilişkinin, sosyal destek tarafından düzenlendiği anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to examine the relationship between football club fans' loyalty levels and their perceived club brand image and social support factors. In order to reveal this relationship, fans' football consumption behaviors and contemporary loyalty dynamics were evaluated in conjunction with sociological thinking. In the study, different fan typologies were included by taking into account the multi-layered structure of fandom, with the aim of contributing to a deeper understanding of fan loyalty in the context of football. The study multidimensionally examined how the brand image created by clubs is shaped within the framework of the emotional bond and social support perception established with fan identity. In this context, the relationships that fans establish with their clubs were analyzed, and the structural determinants of loyalty behaviors were revealed. The study reached 514 participants, and the Club Image Scale, Fan Identity Scale, Team Loyalty Scale, and Perceived Social Support Scale were used in the data collection process. The data obtained were analyzed using the SPSS 29.0 software program and the SPSS AMOS 24 software program through structural equation modeling. The findings indicate that perceived brand image has a significant and positive effect on fan loyalty. It was determined that as brand image strengthens, fans' loyalty to the club also increases in a statistically significant manner. Furthermore, when the social support variable was added to the model, it was found that social support strengthened this relationship as a moderating variable. As a result, when social support is high, the effect of brand image on fan loyalty is even greater, which means that the relationship between brand image and fan loyalty is moderated by social support.