Kumkapı'daki göçmen girişimcilerin topluma girişlerini anlamaya yönelik alan çalışması
A field study on understanding the social integration of migrant entrepreneurs in Kumkapi
- Tez No: 959919
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Girişimci ve Girişimcilik, Göçmen Girişimci, Migration, Immigrant, Entrepreneurship, Immigrant Entrepreneur
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Göç, tarihsel olarak yalnızca mekânsal bir yer değiştirme değil, aynı zamanda toplumsal ilişkilerin, kültürel yapıların ve sosyal statülerin dönüşümünü içeren dinamik bir süreç olarak insanlık tarihinin önemli bir unsuru olmuştur. Göçün sebepleri zaman içinde değişkenlik gösterse de günümüzde genellikle zorunlu göç hareketleri öne çıkmaktadır. Türkiye, birçok göçmene ev sahipliği yapmış ve bu bağlamda İstanbul, özellikle düşük yaşam maliyetleri nedeniyle, göçmenler için cazip bir yer olmuştur. Özellikle Kumkapı, göçmenlerin hızla girişim faaliyetlerine başlama fırsatını sunması nedeniyle yoğun göç hareketlerine sahne olmuştur. Göçmenler, Kumkapı'yı yaşam ve iş alanı olarak seçmiş ve burada faaliyet göstermeye başlamışlardır. Bu çalışmanın amacı, göç öncesi, süreci ve sonrasında göçmenlerin, bulundukları bölgeye ve Kumkapı'nın yerel halkına karşı nasıl toplumsal aidiyet duyguları geliştirdiklerini anlamaktır. Araştırma, Türkiye içi ve dışından gelen göçmenlerden oluşan 28 kişilik bir grup ile yapılan görüşmelerin analizini içermektedir. Bu analizler doğrultusunda, göçmen girişimcilerin Kumkapı'daki topluma girişlerinin, çeşitli olaylar ve toplumsal etkileşimlerle nasıl şekillendiği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the earliest civilizations, migration has not only been a spatial movement but also a dynamic process that brings about the transformation of social relations, cultural structures, and social statuses, making it one of the fundamental elements in human history. As a result of this, a lot of migration movements have taken place to Kumkapi, which is described as Istanbul's cheap place of living. The main reason for this migration movement has been the initiative activities. Immigrants with a certain economic capital have chosen Kumkapi as their living and business area and have started to continue their activities. In this research, it was aimed to understand how the feelings of social belonging towards the region and the people were gained before, during and after migration. In the name of this, interviews were conducted with a small research group and the results were analyzed and the sense of belonging of the immigrant entrepreneur group was presented to the research with various events and situations.