Arap romanında Endülüs etkisi (İstilhâm):Nardîn Ebû Neb'a'nın Leyâlî İşbîliyye roman örneği
The Andalusian influence (İstilhâm) in the Arab novel: The case of Nardîn Abû Nabʿa's novel Layâlî Ishbîliyya
  1. Tez No: 959955
  2. Yazar: RABAB ALKHATIB
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ARSLAN SÖZÜDOĞRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Romanı, Endülüs, Filistin, Nardîn Ebû Nebʿa, Leyâli İşbiliyye, İstilhâm, Arabic Novel, Andalusia, Palestine, Nardîn Abû Nabaʿa, Leyâli İşbiliyye, Literary Inspiration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Endülüs, şiir, nesir, hikâye, tiyatro ve roman gibi modern Arap edebiyatı türlerinde sıklıkla bir sembol olarak kullanılmıştır. Bunun nedeni, Endülüs'ün Arap ve İslam tarihindeki yüksek yeridir. Endülüs medeniyeti, bilim, kültür ve uygarlık alanlarında dünya tarihini aydınlatan en önemli medeniyetlerden birisi olmuştur. Ardında, nesiller boyu aktarılan köklü bir kültürel miras bırakmıştır. Endülüs'ün düşüşü, yalnızca İslam dünyasında değil, tüm dünyada derin bir etki bırakmıştır. Endülüs'ün olayları, karakterleri ve mekânları, edebiyatçılar için önemli bir ilham kaynağı olmuş ve edebi eserlerinde önemli mesajlar ve düşünceler iletmek amacıyla kullanılmıştır.“İlham almak”bu bağlamda önemli bir kavramdır. Endülüs'ten ilham alan edebî eserlerden biri de Nardîn Ebû Nebʿa tarafından yazılan Leyâlî İşbîliyye adlı romandır. Bu romanda, yazar, Mescid-i Aksa'ya bitişik Mağaribe Mahallesi'nden sürülen bir nesil ile Endülüs'ten sürülen atalarının nesli arasındaki bağlantıları kurmuştur. Farklı zamanlarda ve mekânlarda geçen iki farklı karakterin hikâyeleri, olayların iç içe geçmesiyle, Müslümanların farklı dönemlerde yaşadığı dramları anlatmaktadır. Bu tez, çağdaş Arap romanında Endülüs tarihinin nasıl işlendiğini incelemekte ve Nardîn Ebû Nebaʿa'nın Leyâlî İşbîliyye adlı romanını örnek bir uygulama olarak ele almaktadır. Araştırma, yazarın tarihsel olayları yalnızca aktarmakla yetinmediğini; aksine, Endülüs mirasını Filistin'in güncel gerçekliğini ifade etmek için sembolik bir araç olarak kullandığını ortaya koymuştur. Roman, geçmiş ile şimdiyi birleştiren çift katmanlı bir anlatı yapısı üzerine kuruludur; burada“Yûnus el-İşbîlî”adlı dede ile torunu“Nusayr”ın zamanları arasında kurulmuş olan bağ, felaketin sürekliliğini ve kaderin ortaklığını vurgular. Mekân ise yalnızca bir arka plan değil, kimlik inşasında ve bilinç uyandırmada etkin bir rol oynayan anlam yüklü bir unsur olarak öne çıkmaktadır. Çalışma, Endülüs'ün modern Arap edebiyatındaki kullanımının, kolektif hafızayı onaran ve ümmetin meselelerine dair bilinç oluşturmaya çalışan kültürel bir direniş eylemi olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Andalusia has frequently served as a powerful symbol in modern Arabic literary genres such as poetry, prose, short stories, theater, and the novel. This symbolic role is largely attributed to Andalusia's esteemed status in Arab and Islamic history. The Andalusian civilization stands out as one of the most influential in the history of science, culture, and human development, leaving behind a rich cultural heritage that has been transmitted across generations. The fall of Andalusia left a profound impact not only on the Islamic world but also on the broader global consciousness. Its historical events, figures, and settings have become a wellspring of inspiration for writers, who have employed them to convey significant messages and ideas through their literary works. In this context,“inspiration”emerges as a key concept, referring to the creative methods and pathways through which literary texts are enriched both artistically and thematically. One such literary work inspired by Andalusia is the novel Leyâli İşbiliyye by Nardîn Abû Nabaʿa. In this novel, the author draws connections between a generation expelled from the Maghâriba Quarter—adjacent to al-Aqsa Mosque—and their ancestors who were driven out of Andalusia. Through the intertwined stories of two characters living in different times and places, the novel narrates the tragedies experienced by Muslims across various historical periods. This thesis explores how Andalusian history is represented in the contemporary Arabic novel, taking Leyâli İşbiliyye by Nardîn Abû Nabaʿa as a case study. The research reveals that the author does not merely recount historical events, but rather employs the Andalusian legacy as a symbolic medium to express the contemporary reality of Palestine. The novel is constructed upon a dual-layered narrative that bridges the past with the present. The connection between the grandfather“Yûnus el-İşbîlî”and his grandson“Nusayr”emphasizes the continuity of suffering and the shared nature of destiny. In the novel, the setting functions not merely as a background but as a meaning-laden element that plays an active role in shaping identity and awakening collective consciousness. Ultimately, the study concludes that the representation of Andalusia in modern Arabic literature serves as a cultural act of resistance an effort to restore collective memory and raise awareness about the pressing issues facing the Muslim ummah.