Bitişik nizam yapılarda çarpışmanın önlenmesi üzerine deneysel bir çalışma
An experimental study on pounding prevention in adjacent buildings
- Tez No: 959998
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Depreme dayanıklı yapılar, deprem, bitişik nizam yapılar, sarsma tablası deneyleri, çarpışma, çekiçleme etkisi, rölatif deplasman, rijit çubuklar, elastik yaylar, Earthquake resistant structures, earthquake, adjacent structures, shaking table tests, pounding, hammering effect, relative displacement, rigid bars, elastic springs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, dinamik yükler altındaki bitişik nizam yapıların çarpışmalarını önlemek için tasarlanan indirgenmiş boyutlardaki modeller arasında rijit ve elastik yaylı ara bağlantı elemanları kullanılmıştır. Sarsma tablası deneyleri için bitişik nizam yapı modellerinin dinamik karakteristikleri birbirinden farklı olacak şekilde, üç farklı kütleli yapı modelleri oluşturulmuştur. Deneyler önce bitişik nizam modeller arasında bağlantı elemanları olmadan, daha sonra bağlantı elemanlarının sadece en üst kata ve tüm katlara yerleştirilerek yapılmıştır. Ara bağlantı elemanlarının olmadığı serbest olarak tanımlanan modellerden elde edilen yapısal davranış verileri referans alınarak ara bağlantı elemanlı modellerin verileri ile karşılaştırılmıştır. Yapılan deneyler ile serbest bitişik nizam yapılarda kat ivmelerinin ve binalar arası rölatif kat deplasmanlarının yüksek olmasından dolayı çarpışma riskinin de yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmada tasarlanan rijit ve elastik yaylı ara bağlantıların kullanımı ile bitişik nizam yapıların kat ivmeleri ve binalar arası rölatif kat deplasmanları değerlerinde önemli seviyelerde azalmalar olduğu görülmüştür. Böylece çarpışma riskinin de ciddi olarak önlenebileceği ve hasarın en az düzeyde indirgenebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, rigid and elastic spring interconnection elements were used between the reduced-size models designed to prevent pounding of adjacent structures under dynamic loads. The structural models with three different mass distributions were created for shaking table experiments, so that the dynamic characteristics of the adjacent structure models would be different from each other. The experiments were first carried out without connection elements between adjacent models, and then by placing the connection elements only on the top floor and all floors. The structural behavior results obtained from the freely defined models without interconnect elements were compared with the results of the models with interconnect elements by taking as reference. With the experiments carried out, it was observed that the pounding risk was also high due to the high floor accelerations and relative floor displacements between buildings in free adjacent structures. It was observed that there were significant decreases in the floor accelerations and relative floor displacements between buildings with the use of rigid and elastic spring interconnections designed in this study. Thus, it was concluded that the pounding risk could be seriously prevented and the damage could be minimized.