Mevcut betonarme bir binanın farklı güçlendirme yöntemleri kullanılarak performansının değerlendirilmesi
Performance evaluation of an existing reinforced concrete building by using different strengthening methods
  1. Tez No: 959999
  2. Yazar: UMUT KAAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP TUĞRUL ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem Performansı, Doğrusal Olmayan Analiz, Güçlendirme Yöntemi, Hasar Durumları, Mevcut Betonarme Bina, Seismic Performance, Nonlinear Analysis, Strengthening Method, Damage States, Existing Reinforced Concrete Building
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
Özet
Mevcut kamu tipi binaların deprem performans araştırmaları, bu yapıların olası deprem senaryoları altında hedeflenen kullanım seviyelerini sağlayıp sağlayamadığını belirlemek amacıyla yapılmaktadır. Özellikle hastaneler, yurtlar, okullar ve idari binalar gibi deprem sonrası hemen hizmet vermesi gereken yapılarda, performans düzeyleri Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği-2018 (TBDY-2018) hükümlerine göre genellikle Sınırlı Hasar (SH) veya Kontrollü Hasar (KH) olarak hedeflenmektedir. Bu araştırmalarda; öncelikle yerinde yapılan donatı tespitleri, beton dayanımı ölçümleri, projelerin incelenmesi ve yapısal modelleme ile binanın mevcut durumu belirlenmektedir. Ardından doğrusal veya doğrusal olmayan analiz yöntemleri ile deprem etkisi altındaki davranış simüle edilmektedir. Elde edilen sonuçlar, göreli kat ötelemesi, kesit hasar durumları ve plastik mafsal oluşumları açısından değerlendirilerek, yapının mevcut haliyle performans hedeflerini sağlayıp sağlamadığı ortaya konmaktadır. Yetersiz kalan durumlarda ise uygun güçlendirme yöntemleri önerilmektedir. Bu tez çalışmasında, yurt tipi mevcut betonarme bir binanın deprem performansı, doğrusal olmayan statik itme analizi yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Mevcut binadaki taşıyıcı sistem elemanlarında oluşan hasar durumları belirlendikten sonra, binanın deprem performansına ulaşılmıştır. Binanın her iki deprem düzeyi için (DD1-Kontrollü Hasar ve DD3-Sınırlı Hasar) sağlaması beklenen performans seviyelerini karşılamadığı için güçlendirme ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Mevcut bina öncelikle Karbon Lifli Polimer (FRP) kullanılarak gevrek davranış gösteren elemanların kesme ve süneklik kapasitelerinin arttırılması amaçlanmıştır. Ardından, klasik güçlendirme yöntemlerinden olan kolon mantolama ve betonarme perde eklenmesi ile binanın deprem performansının artırılması hedeflenmiştir. Bu yöntemde, mimari şartlar ve binada ek burulma düzensizliği oluşturulmamasına özen gösterilmiştir. Mevcut betonarme binanın taşıyıcı sistem güvenliğini sağlamak amacıyla uygulanan iki farklı güçlendirme yöntemi için doğrusal olmayan analizler her bir doğrultuda gerçekleştirilmiştir. Elde edilen kapasite eğrileri karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Mevcut binada ve güçlendirilmiş binalarda oluşan hasar durumları ve performans seviyeleri ayrıntılı olarak sunulmuştur. Tez çalışmasının son aşamasında, güçlendirilmiş binaların maliyet hesabı yapılarak, toplam maliyet üzerinden karşılaştırma yapılmıştır. Maliyet çalışması ile mevcut bina için hangi güçlendirme yönteminin daha avantajlı olacağına dair sonuçlar ve öneriler kısmında yorumlarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Seismic performance assessments of existing public-type buildings are conducted to determine whether these structures can meet the targeted performance levels under possible earthquake scenarios. In particular, for buildings that are required to remain operational immediately after an earthquake such as hospitals, dormitories, schools, and administrative facilities, the performance levels are generally set as Limited Damage or Controlled Damage in accordance with the provisions of the Turkish Building Earthquake Code. In these studies, the current condition of the building is first identified through on-site reinforcement surveys, concrete strength measurements, examination of design documents, and structural modeling. Subsequently, the seismic behavior of the building is simulated using either linear or nonlinear analysis methods. The results obtained are then evaluated in terms of interstory drift, section damage states, and plastic hinge formations, thereby revealing whether the structure, in its existing state, satisfies the intended performance objectives. In cases where the performance is found to be inadequate, appropriate strengthening methods are proposed. In this thesis study, the seismic performance of an existing reinforced concrete dormitory-type building was investigated using the nonlinear static pushover analysis method. After identifying the damage states of the structural system elements in the existing building, its seismic performance was evaluated. Since the building failed to meet the expected performance levels for both earthquake hazard levels (DD1 – Controlled Damage and DD3 – Limited Damage), the need for strengthening became evident. As an initial step, Fiber Reinforced Polymer was applied to increase the shear and ductility capacities of brittle structural elements. Subsequently, classical strengthening methods such as column jacketing and the addition of reinforced concrete shear walls were employed with the aim of enhancing the building's seismic performance. In this approach, particular attention was paid to architectural requirements and to preventing the introduction of additional torsional irregularities in the structure. To ensure the structural safety of the existing reinforced concrete building, nonlinear analyses were conducted in both directions for the two different strengthening methods applied. The resulting capacity curves were presented in a comparative manner. The damage states and performance levels observed in both the existing and strengthened buildings were presented in detail. In the final stage of the thesis, a cost analysis of the strengthened buildings was carried out, and a comparison was made based on total costs. Through this cost evaluation, the conclusions and recommendations section provides insights regarding which strengthening method would be more advantageous for the existing building